Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na voľné pozície riaditeľov škôl sa hlási čoraz menej záujemcov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Jozef Poliak

Upozornila na to hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová na štvrtkovom (16.3.) rokovaní parlamentného školského výboru. Najhoršia je situácia na stredných odborných školách.

Bratislava 18. marca (TASR) – Čoraz menej záujemcov sa hlási na voľné pozície riaditeľov škôl. Upozornila na to hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová na štvrtkovom (16.3.) rokovaní parlamentného školského výboru. Najhoršia je situácia na stredných odborných školách.

„Pokiaľ som komunikovala priamo s uchádzačmi o funkciu riaditeľa, tak hovorili, že sa rozhodovali veľmi dlho. Dĺžka rozhodovania a nejednoznačnosť rozhodnutia bola ovplyvnená tým, že tá pozícia riaditeľa je veľmi komplikovaná, tie podmienky sú zlé,“ uviedla Kalmárová. Druhým dôvodom je, že ľudia, ktorí by sa aj chceli uchádzať o túto funkciu, vyjadrili pochybnosť o tom, či vo výberovom procese už nie je všetko vopred dohodnuté. „Tým sa zužuje počet záujemcov, aj dobrých,“ uviedla.

Práca riaditeľa je podľa jej slov náročná a pripravenosť je taká slabá, že slušný človek si zváži svoje sily. Najhoršia je pritom situácia na stredných odborných školách. Tieto školy sú podľa Kalmárovej ako malá firma, kde majú školy aj hospodársku činnosť, realizujú teoretické vzdelanie, ale aj praktické prostredníctvom firiem, fyzických a právnických osôb. „A to chce fantastického manažéra,“ dodala.

Na marcovú schôdzu parlamentu smeruje novela zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch z dielne poslancov za SaS, ktorá má zaviesť novinky pre riaditeľov škôl. Po novom by už neboli povinní učiť, ale plne by sa venovali riadeniu školy.