Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Najviac žiadostí o peniaze na škôlky prišlo zo Žilinského kraja

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výzvu vyhlásil rezort školstva začiatkom roka. Uzávierka bola v stredu 25. februára.

Bratislava 9. marca (TASR) - Ministerstvo školstva dostalo takmer 430 žiadostí na poskytnutie finančných prostriedkov na rozšírenie kapacít materských škôl. Výzvu vyhlásil rezort školstva začiatkom roka. Uzávierka bola v stredu 25. februára.

"Z celkového počtu bolo najviac žiadostí podaných zo Žilinského kraja (68), za ním nasledovali kraje východoslovenské - Prešovský (63) a Košický (61)," informovala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Najmenší záujem o rozširovanie priestorov materských škôl bol v Trnavskom kraji (36).

Zriaďovatelia, teda mestá a obce, uprednostňovali v žiadostiach rekonštrukciu priestorov, a to až v 256 prípadoch. Rozšíriť priestory prostredníctvom nadstavby chcú zriaďovatelia v 90 prípadoch. V 71 žiadostiach chcú peniaze na prístavbu formou modulov.

Nové priestory v škôlkach by podľa ministra školstva Juraja Draxlera mali byť k dispozícii už v septembri tohto roku. "V prípade, ak pôjde o náročnejšiu stavebnú úpravu, akou je nadstavba či výstavba novej modulovej školy, termín sa, samozrejme, o niečo predĺži," vysvetlil Draxler. Platí však, že kolaudácia nových priestorov musí byť uskutočnená najneskôr v decembri budúceho roka.

Po zosumarizovaní a spárovaní všetkých žiadostí v ich printovej, ako aj elektronickej forme, bude ministrom menovaná komisia, ktorá v nasledujúcich dňoch začne žiadosti vyhodnocovať. "Spôsob a dĺžka jej práce bude závisieť od komplexnosti žiadostí, ako aj nutnosti dopĺňania potrebných údajov, resp. dokumentov zo strany zriaďovateľov, na ktoré ich môže ministerstvo vyzvať," dodala Dupaľová Ksenzsighová. S uchádzačmi, ktorých žiadosti hodnotiaca komisia schváli, budú uzatvorené zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov. Ministerstvo počíta s tým, že zoznam zriaďovateľov, ktorí dostanú od štátu dotáciu, by mohol byť známy koncom apríla, začiatkom mája.

Ministerstvo následne zverejní na svojom webovom sídle všetky potrebné informácie, ktoré mu vyplývajú z legislatívy - zoznam žiadateľov, ktorým bola dotácia schválená, ale aj tých, ktorým nebola schválená, či zoznam členov komisie. Peniaze budú poskytnuté žiadateľom bezodkladne po podpise zmluvy.

Podľa štatistík rezortu školstva počet nevybavených žiadostí o prijatie do MŠ sa zvýšil z 1679 v roku 2004 na 9682 v roku 2013. Takmer polovica neuspokojených žiadostí je v Bratislavskom kraji, u ostatných krajoch sa pohybuje od piatich (Banskobystrický) do desiatich percent (Žilinský). Najhoršia situácia je v okresoch Bratislava II, Bratislava V, Senec, Bratislava III, Bratislava IV, Žilina a Trnava.