Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Minister Pellegrini by chcel zmeniť spôsob financovania škôl

minister školstva vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini Foto: TASR/Martin Baumann

Poznamenal, že súčasný spôsob financovania škôl zapríčinil honbu na počet žiakov, čo sa má odrážať aj na kvalite vzdelávania.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Spôsob financovania základných a stredných škôl by sa mal v budúcnosti zmeniť. Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) by chcel prejsť z financovania cez normatív na žiaka na normatív na triedu. Avizoval to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Poznamenal, že súčasný spôsob financovania škôl zapríčinil honbu na počet žiakov, čo sa má odrážať aj na kvalite vzdelávania.

Chce preto prejsť na financovanie na triedu, pričom by sa stanovil aj minimálny a maximálny počet žiakov v nej. Konkrétny termín neprezradil, na zmene mal však začať pracovať už jeho predchodca Dušan Čaplovič (Smer-SD). Zmena by podľa Pellegriniho mohla prispieť k vyššej efektívnosti. Pripustil však, že v niektorých regiónoch bude osobitne treba riešiť problém s málotriedkami tak, aby boli v prípade potreby zachované.

Exminister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) má na potrebu zmeny financovania škôl iný názor. Myslí si, že financovanie cez normatív na triedu viac peňazí pre školstvo neprinesie. Podotkol, že veľa ľudí, ktorí bojujú proti súčasnému modelu financovania škôl, si myslí, že to je dôvodom chýbajúcich peňazí. Jurzyca s tým však nesúhlasí. Okrem toho, že by zmena nepriniesla viac peňazí pre školy, neočakáva ani zlepšenie kvality vzdelávania, napriek tomu, že počet žiakov v triedach by sa školám podľa jeho slov oplatilo znižovať.