Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Školstvo: R. Masaryk: Snažíme sa, aby akademický život na UK nezastal

Radomír Masaryk, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Niektorí prednášajúci nahrávajú videá a posielajú ich študentom.

Bratislava 15. marca (TASR) – Napriek tomu, že na najväčšej slovenskej univerzite – Univerzite Komenského (UK) v Bratislave – prerušili od pondelka 9. marca prezenčnú výučbu, študenti sa aj počas tohto obdobia vzdelávajú, avšak zo svojich domovov. Ako pre TASR uviedol prorektor UK pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk, na univerzite sa snažia, aby akademický život nezastal.

"Tam, kde sa dá, príprava normálne pokračuje dištančným spôsobom. Niektorí prednášajúci používajú Moodle, niekto Skype, niekto uzavreté skupiny v sociálnych sieťach, iní len posielajú podklady a inštrukcie cez e-mail," dodalpriblížil Masaryk. Niektorí prednášajúci nahrávajú videá a posielajú ich študentom.dodal "Snažíme sa, aby akademický život nezastal. Mnohí naši študenti nám hlásia, že popri tom pomáhajú opatrovať deti, ktorým zavreli základné školy a rodičia musia ísť do práce," dodal Masaryk.

Na Lekárskej fakulte UK sa budúci lekári vzdelávajú aj prostredníctvom webinárov, teda prostredníctvom online prenosu prebieha výučba na diaľku. "Keďže študenti momentálne nemôžu chodiť ani na stáže, prebiehajú online prenosy z operácií a tiež videohovory," uvádza sa na internetovej stránke univerzity.

Pedagógovia z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK vymysleli pre študentov psychológie zaujímavú úlohu, v ktorej budú najbližšie dva týždne sledovať rôzne články o zdraví v časopisoch, novinách či médiách, z ktorých potom vyberú tri nedôveryhodné správy. Na príkladoch týchto správ ukážu, prečo sú práve tieto správy nedôveryhodné a aký majú dosah na človeka. Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK má niektoré prednášky dostupné aj na youtube.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR po zasadnutí ústredného krízového štábu vo štvrtok (12. 3.) nariadilo prerušiť všetkým vysokým školám využívanie prezenčnej metódy štúdia v rámci uskutočňovania študijných programov do 27. marca.