Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort školstva odmieta riešiť areál Mičurin, tvrdia aktivisti

Na snímke budova Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici, ktoré patria ministerstvu školstva, opustili minulý rok v októbri poslední úradníci.

Bratislava 11. februára (TASR) – Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) nesplnil sľuby, ktoré dal verejnosti ohľadom využitia areálu Mičurin - budovy Iuventy a priľahlého pozemku na Búdkovej ulici v Bratislave. Tvrdí to občianske združenie (OZ) Hrad-Slavín, podľa ktorého minister prisľúbil dialóg a vyzval občianske združenia na spoluprácu. "Napriek tomu, že sme na výzvu zareagovali rozsiahlym projektom a neustále žiadame o pokračovanie rokovaní, odpoveďou ministerstva je už niekoľko mesiacov iba mlčanie," povedala na dnešnom brífingu v Bratislave predsedníčka OZ Hrad-Slavín Sabina Barborjak.

Po neúspešnom spustení bazéna Mičurin, v areáli Iuventy na Búdkovej, sa zástupcovia občianskeho združenia stretli s ministrom Draxlerom v septembri 2015. Ako tvrdia, tu sa dohodli, že OZ Hrad-Slavín napíše pre rezort školstva projekt, ktorý bude obsahovať možnosti využitia areálu. "Minister to privítal a povedal, že hneď ako budovu Iuventy opustí, budeme si môcť budovu obzrieť a po odoslaní projektu sa stretneme za okrúhlym stolom," priblížila Barborjak.

OZ Hrad-Slavín poslalo 25. novembra ministerstvu školstva ideový projekt, v ktorom navrhlo viacero spôsobov využitia budovy, areálu a tunajšieho bazéna pre ľudí. Tento projekt podľa Barborjak konzultovali aj so Slovenskou akadémiou vied (SAV) a podporil ho aj samotný predseda akadémie. Pozitívny ohlas zaznamenalo združenie aj zo strany Rady mládeže Slovenska.

Barborjak tvrdí, že v projekte navrhli využitie budovy a areálu ako kultúrno-vzdelávacieho centra pre všetky vekové kategórie, s dôrazom na deti a starších ľudí. Koľko by realizácia tohto projektu stála, však združenie nevie vyčísliť, podľa jeho zástupcov ide zatiaľ len o ideu. Ako však uvádzajú, skúšobná prevádzka by nebola až taká nákladná a dokázali by získať i sponzorov. "Tá budova nie je v dezolátnom stave a je v poriadku. Jediné, čo potrebujeme, je súhlas od ministerstva školstva, aby sme mohli vo veci konať. Od toho, ako sme odoslali tento projekt, nám však ministerstvo nezdvíha telefóny, nekomunikuje a ignoruje nás," podotkla Barborjak.

Občianske združenie chce ministrovi Draxlerovi v najbližších dňoch odovzdať petíciu za otvorenie areálu Mičurin pre verejnosť, pod ktorú sa doteraz podpísalo 1937 ľudí. Petícia obsahuje výzvu na zachovanie areálu Iuventy na Búdkovej pre pôvodný účel, realizáciu obľúbených školských či záujmových činností detí i mládeže a podporné stanovisko k vyhláseniu budovy za Národnú kultúrnu pamiatku.

OZ Hrad-Slavín upozorňuje aj na prístupovú cestu k budove Iuventy a priľahlým pozemkom na Búdkovej, ktorá nie je vo vlastníctve štátu. Podľa Barborjak ak si chce štát zaistiť bezpodmienečný prístup k svojmu majetku, musí požiadať o uvalenie vecného bremena. "Podľa našich informácií to však ministerstvo doteraz neurobilo," podotkla predsedníčka OZ. Združenie zvažuje preto v tejto veci podanie trestného oznámenia za zanedbanie starostlivosti o zverený majetok.

Budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici, ktoré patria ministerstvu školstva, opustili minulý rok v októbri poslední úradníci. Vysťahovať sa museli do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi. Minister školstva Juraj Draxler to odôvodnil tým, že potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade. 

V máji minulého roka ako prvý Denník N informoval o tom, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developér z Penty Juraj Šaštinský. Šéf rezortu školstva následne reagoval, že budova a areál Iuventy sa predávať nebudú a ministerstvo školstva to ani nikdy neplánovalo. V októbri rezort oznámil, že hľadá občianske združenia s projektmi a plánom na využitie budovy a pozemku na krúžkovú činnosť, kultúrne či športové aktivity.