Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Komora učiteľov žiada zvýšiť normatív nad rámec tabuľkových platov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Riaditeľ školy má mať podľa komory možnosť odmeniť úspešných a aktívnych zamestnancov.

Bratislava 25. februára (TASR) – Slovenská komora učiteľov (SKU) žiada zvýšiť mzdový normatív, teda finančné zdroje štátu na platy zamestnancov školy, tak aby bol nad rámec tabuľkových platov. Riaditeľ školy má mať podľa komory možnosť odmeniť úspešných a aktívnych zamestnancov. SKU zároveň požaduje vyplácať 100 percent normatívu priamo školám. Vyplýva to z jej pripomienok k návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení.

SKU by si priala zvýšiť aj výšku ostatných normatívov, aby školy mohli začať financovať základné pomôcky pre žiakov a robiť bežnú údržbu školských budov i priestorov. "Treba v nich zohľadniť všetky zákonom uložené povinnosti, ktoré školám pribudli, bez zvýšenia financií," tvrdí komora.

Požaduje taktiež zabezpečiť finančné krytie skvalitnenia vzdelávania tak, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca nastávajúceho volebného obdobia na úrovni vyspelých štátov EÚ, najmenej šesť percent. SKU volá aj po vyrovnaní rozdielov vo vybavenosti škôl modernou technológiou a didaktickými pomôckami.

"Do konca tohto roka žiadame zjednotiť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva," uvádza komora. Uskutočniť by sa podľa nej mal aj prechod financovania škôl a školských zariadení do režimu financovania prenesených kompetencií realizovaného prostredníctvom rezortu školstva.

Ministerstvo školstva pre TASR uviedlo, že medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení bolo ukončené vo štvrtok 23. februára. "V nasledujúcich dňoch sa rezort školstva bude zaoberať spracovaním všetkých pripomienok a až po ich vyhodnotení k nim budeme môcť poskytnúť stanovisko," skonštatoval rezort.

Ministerstvo však v rámci novely navrhuje, aby sa pri výpočte mzdového normatívu zohľadňovala aj dĺžka praxe pedagogických zamestnancov. Roky praxe môžu ovplyvniť výdavky na osobné náklady až do výšky 24 percent. V súčasnosti sa pri výpočte normatívu zohľadňuje len zaradenie zamestnancov do platových tried, pracovných tried a skutočnosť, či poberá zamestnanec kreditový príplatok nula percent, šesť percent alebo 12 percent.