Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ŠKOLSTVO: Výzvu A dosť ! podpísalo doteraz viac ako 1000 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výzva bola spustená koncom októbra a je adresovaná všetkým občanom i politikom. Iniciátori kampane od nich žiadajú, aby sa seriózne zaoberali stavom školstva a budúcnosťou krajiny.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Výzvu kampane A dosť! Nehazardujme s budúcnosťou Slovenska! podporilo doteraz viac ako 1000 ľudí a 50 neziskových organizácii, medzi ktorými je napríklad Nadácia Pontis, Teach for Slovakia či Nexteria. Výzva bola spustená koncom októbra a je adresovaná všetkým občanom i politikom. Iniciátori kampane od nich žiadajú, aby sa seriózne zaoberali stavom školstva a budúcnosťou krajiny.

"Stav školstva totiž vnímame ako veľmi kritický. Nie je to zásluhou jedného ministra, ale plejádou 17 ministrov, ktorí sa za 26 rokov vystriedali na poste ministerstva školstva. Desiati tam boli menej ako rok," priblížil pre TASR hovorca kampane Stanislav Boledovič.

Podľa jeho slov sa jasne ukazuje, že školstvo nebolo nikdy v histórii Slovenska prioritou krajiny. Vysvetľuje to tým, že žiadna vláda to nedokladovala tak, že by na štyri roky vládnutia nasadila na post rezortu školstva svojich najsilnejších ľudí a dala im politický mandát i financie. "Aby tak zrealizovali potrebné zlepšenie školstva," podotkol Boledovič.

Počas najbližších 100 dní budú preto predstavitelia tejto občianskej iniciatívy upozorňovať verejnosť a politikov na nelichotivý stav školstva na Slovensku. Taktiež chcú, aby politici povedali, čo plánujú urobiť pre zlepšenie súčasnej situácie, ak by dostali od voličov mandát. "Aké reálne zmeny by urobili, aby sa tento stav zlepšoval počas ich vládnutia," podotkol hovorca.

Koordinátor kampane Pavol Demeš povedal, že okrem utečeneckej krízy či otázky bezpečnosti má téma vzdelávania veľký dosah na životy ľudí. "Za žiadnu cenu nechceme vyvolať konfrontácie. Nám ide o to, aby sme jasným spôsobom ukázali na stav školstva a pýtali sa politikov, čo chcú s ním robiť," vysvetlil Demeš. Ako doplnil, zaujíma ich aj pohľad ministra školstva, ako by vzniknuté problémy riešil. "Problémy, na ktoré poukazujú ľudia z praxe, medzinárodné porovnania či prezident SR," podotkol. Výzvou chcú taktiež dosiahnuť, aby predstavitelia politických strán predostreli spoločnosti dohodu, že chcú so školstvom skutočne niečo robiť. "Je to zásadná vec pre ďalší rozvoj Slovenska," dodal Demeš.

A dosť! Nehazardujme s budúcnosťou Slovenska! je občianska kampaň upozorňujúca na krízový stav vzdelávania na Slovensku, ktorý ohrozuje budúcnosť detí i celej spoločnosti. Cieľom kampane je donútiť politikov k okamžitému navýšeniu financií do vzdelávania a k naštartovaniu zásadných zmien v školstve. Zástupcovia iniciatívy predstavili deväť alarmujúcich faktov o vzdelávaní na Slovensku. Napríklad, že v kvalite vedomostí detí je Slovensko jedným z najhorších štátov v Európskej únii a na chvoste vyspelých štátov. Taktiež, že naše deti nie sú v školách šťastné.