Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Začali sa prijímačky na stredné školy

Ilustračné foto Foto: TASR

Na väčšine škôl sú prijímacie skúšky zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky. Odborné školy môžu podľa zamerania overovať vedomosti aj z iných predmetov.

Bratislava 9. mája (TASR) – Niekoľko desiatok tisíc školákov tento týždeň rozhoduje o svojom ďalšom štúdiu. Dnes sa začali prijímacie skúšky na stredné školy, po dnešnom prvom termíne sa druhý uskutoční vo štvrtok 11. mája.

V aktuálnom školskom roku je na základných školách približne 37.500 deviatakov, prijímacie skúšky v prípade osemročných gymnázií absolvujú aj žiaci 5. ročníkov ZŠ," informoval tlačový odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Na väčšine škôl sú prijímacie skúšky zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky. Odborné školy môžu podľa zamerania overovať vedomosti aj z iných predmetov, ako sú napríklad fyzika, chémia, prírodopis či cudzie jazyky.

"Riaditeľ strednej školy môže rozhodnúť aj o prijatí bez skúšok, takáto možnosť sa vzťahuje na žiakov, ktorí v Testovaní 9 dosiahli v každom predmete samostatne úspešnosť najmenej 90 percent," pripomenul rezort školstva. Zohľadňujúcim kritériom pri prijímaní je tiež to, či je uchádzač úspešným riešiteľom predmetovej olympiády, alebo víťazom súťaže súvisiacej s odborom vzdelávania, o ktorý sa uchádza. Výsledky prijímacích skúšok musí škola zverejniť na svojej výveske do troch dní odo dňa konania druhého termínu.

Uchádzači o štúdium na strednej škole, ktorí neuspejú v prvom kole prijímacieho konania, sa budú môcť prihlásiť ešte v druhom kole. "Rozhodnutie o konaní druhého kola prijímacieho konania má riaditeľ školy s voľnými miestami zverejniť podľa zákona do 6. júna," pripomenulo ministerstvo. "Uchádzači si v rámci druhého kola môžu podať iba jednu prihlášku, pričom termín, dokedy tak treba urobiť, si určuje každá škola osobitne," dodali z rezortu. Ak stredná škola v tomto prípade organizuje prijímacie skúšky, uskutočnia sa 20. júna 2017.