Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Do stupňovaného štrajku chce ísť vo štvrtok zatiaľ 2263 učiteľov

Žiaci si dnes do lavíc nesadli. Na snímke prázdna učebňa na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyplýva to z údajov na webovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá štrajk organizuje. Na Slovensku je približne 89.000 učiteľov.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Do stupňovaného štrajku učiteľov, ktorý bude pokračovať vo štvrtok (29.9.), sa plánuje zatiaľ zapojiť 2263 učiteľov v 192 školách. Vyplýva to z údajov na webovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk organizuje. Na Slovensku je približne 89.000 učiteľov a viac ako 2900 materských, 2100 základných a 860 stredných škôl.

Vo štvrtok by sa tak v niektorých školách nemalo učiť prvé tri vyučovacie hodiny. Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať aj v piatok 7. októbra, kedy by sa nemalo učiť už štyri vyučovacie hodiny.

V prvý deň štrajku (utorok 13. septembra), kedy sa neučilo jednu vyučovaciu hodinu, sa zapojilo doň 1773 učiteľov zo 106 škôl. V druhý deň štrajku (streda 21. septembra), keď sa neučilo dve hodiny, to bolo 2000 učiteľov zo 150 škôl.

K štrajku sa rozhodol nepripojiť Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Nepodporila ho ani Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky.