Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Školy chcú využívať dostupné technológie na zatraktívnenie vyučovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Inšpirácie školy prevzali počas októbrových konferencií Vzdelávame pre budúcnosť, ktoré sa uskutočnili v Bratislave, Košiciach, Žiline, Poprade a Lučenci.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Najmodernejšie technológie chcú využívať viacerí učitelia počas výučby na školách. Inšpirácie prevzali počas októbrových konferencií Vzdelávame pre budúcnosť, ktoré sa uskutočnili v Bratislave, Košiciach, Žiline, Poprade a Lučenci. Cieľom bolo podporiť snahu o digitálnu transformáciu škôl. Konferencií sa zúčastnilo viac ako 450 učiteľov. TASR o tom informovala tímlíderka SKPR Strategies Gabriela Patkolová.

Spoločnosť Microsoft spolupracuje s pedagógmi na celom Slovensku, pričom každoročne pripravuje konferenciu Vzdelávame pre budúcnosť, na ktorej získajú potrebné informácie o technológiách a ich uplatnení vo výučbe formou prednášok a interaktívnych workshopov. "Počet učiteľov, ktorí navštívia konferenciu, je z roka na rok väčší, čo je pre nás jasným signálom, že slovenskí učitelia chcú učiť moderne a interaktívne. Chcú mať aktuálne informácie o trendoch a novinkách, čo vidíme aj na tom, ako sa zapájajú do workshopov a webinárov počas celého roka, nielen na konferenciách," povedala organizátorka konferencie Zuzana Molčanová z Microsoft Slovensko a Česká republika.

Učitelia potvrdili, že vystúpiť z komfortu zaužívaných metód výučby nebýva jednoduchý proces. "Cieľom stretnutí je pomôcť nájsť učiteľom to najvhodnejšie pre ich školu. Technológie majú byť iba nástrojom, ktorý pomôže pripravovať mladých ľudí pre svet zajtrajška. Centrom našej pozornosti je vždy učiteľ, lebo veríme, že ak učiteľ dokáže využívať technológie zmysluplne, pomôže celkovému procesu digitálnej transformácie školy," priblížila riaditeľka pre oblasť školstva zo spoločnosti Microsoft Marcela Havrilová.

"Deti sú naučené pracovať s technológiami a teraz by sme mali ísť my učitelia tou cestou a naučiť sa ich využívať, aby sme priniesli deťom to najlepšie vzdelanie," povedala učiteľka Martina Hrabalová zo Základnej školy (ZŠ) s materskou školou J. D. Matejovie v Liptovskom Hrádku. Podľa učiteľky Radany Tuhárskej zo ZŠ M. R. Štefánika v Lučenci je nevyhnutné s technológiami pracovať a ich využitie urobí vyučovací proces zaujímavejším.