Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Školy odmietajú zmeny pri voľbe riaditeľov, ukázal prieskum

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zmeny pri voľbe riaditeľov sú súčasťou balíka noviniek v školských zákonoch, ktorý je v parlamente v druhom čítaní.

Bratislava 24. júna (TASR) – Väčšina škôl odmieta zmeny, ktoré sa dotýkajú voľby riaditeľov. Ukázal to prieskum Slovenskej komory učiteľov (SKU), do ktorého sa zapojila 1379 riaditeľov materských, základných, základných umeleckých škôl, jazykových škôl, centier voľného času a školských internátov. Zmeny pri voľbe riaditeľov sú súčasťou balíka noviniek v školských zákonoch, ktorý je v parlamente v druhom čítaní.

Po novom sa má posilniť kompetencia zriaďovateľa školy v procese výberu riaditeľa, a to tak, že mestá a obce by mali dostať právo veta. Dnes zriaďovatelia právo veta pri voľbe nemajú. Podľa prieskumu až 80 percent zúčastnených (1103 škôl) vyjadrilo nesúhlas s posilňovaním kompetencií starostov a primátorov. "Výsledky prieskumu jasne dokumentujú, že takéto posilnenie kompetencií zriaďovateľov môže znamenať značné riziko pre fungovanie našich škôl," uviedol viceprezident SKU Vladimír Crmoman.

Z prieskumu vyplynulo, že v takmer 180 prípadoch riaditelia uvádzali problémy zo strany zriaďovateľov pri prijímaní zamestnancov do pracovného pomeru, ako napríklad zasahovanie do prijímania zamestnancov, uprednostňovanie rodinných príslušníkov, známych, sily s nižšou kvalifikáciou či nekvalifikovanej sily. Približne 20 riaditeľov sa vyjadrilo, že zriaďovateľ neuznal najvyššiu dosiahnutú kvalifikáciu pedagógom. "Najviac problémov ohľadom neuznania kvalifikácie bolo uvedených v materských školách a v školských kluboch detí, nakoľko v týchto inštitúciách je legislatívne vymedzená možnosť pomerne značného kvalifikačného rozpätia," vysvetlil Crmoman.

V 148 prípadoch riaditelia uvádzali, že dochádza k vyvíjaniu tlakov zo strany zriaďovateľov, aby v rozpore s legislatívou prijali vyšší počet žiakov na triedu. "Vyhrážky súvisiace s odvolaním z funkcie, alebo dokonca stratou zamestnania pri nesplnení zriaďovateľom stanovených požiadaviek, boli známe 98 riaditeľom škôl," priblížil Crmoman. Ako dodal, vyskytovali sa vyjadrenia ohľadom nevhodnej komunikácie, neodborného zasahovania do pedagogickej činnosti, porušovania legislatívy pri voľbách riaditeľa, zasahovania do kompetencií rád škôl, šikanovania, požadovania práce nad rámec povinností či pridávania byrokracie.

Pri zmene voľby riaditeľov sú v hre dva návrhy. Zriaďovateľ podľa pozmeňujúceho návrhu Ľubomíra Petráka (Smer-SD) bude musieť svoj prvý nesúhlas s kandidátom na riaditeľa, ktorého vybrala rada školy, písomne zdôvodniť. Následne sa uskutoční druhé, úplne nové výberové konanie. Ak zriaďovateľ nebude akceptovať ani nového kandidáta, bude mať ešte možnosť obrátiť sa na miestne zastupiteľstvo s návrhom na vyslovenie nesúhlasu. Na to, aby riaditeľ vymenovaný nebol, budú potrebné minimálne tri pätiny hlasov poslancov príslušného zastupiteľstva. Ak ich primátor, starosta či predseda vyššieho územného celku nezíska, kandidáta na riaditeľa už bude musieť na päť rokov vymenovať. Ak však presvedčí dostatok poslancov, že kandidát nie je vhodný, ďalší výber riaditeľa už nebude v réžii rady školy, ale pôjde sa cez výberové konania na základe zákona o výkone prác vo verejnom záujme.

Návrh ministerstva spočíval v tom, že ak zriaďovateľ nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas rade školy a na základe tohto sa uskutoční druhé, úplne nové výberové konanie. Z neho vzíde kandidát, ktorého rada školy navrhne zriaďovateľovi, pričom tento návrh je už pre zriaďovateľa záväzný.

Školskí odborári sa chcú k téme voľby riaditeľov stretnúť dnes aj s predkladateľom návrhu Petrákom a niektorými členmi výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Poslanci Národnej rady SR budú o právnej norme hlasovať vo štvrtok 25. júna.