Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Školám chýba väčšina učebníc, priznala ministerka školstva Lubyová

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Šéfka rezortu avizovala, že ďalšie učebnice by mohli do škôl prísť v novembri.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Slovenským školám chýba prvý mesiac nového školského roku 59 percent učebníc. "V rámci základného balíka učebníc sme pokryli 41 percent dopytov zo škôl," povedala ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS).

Šéfka rezortu avizovala, že ďalšie učebnice by mohli do škôl prísť v novembri. "Podarilo sa nám tento rok asi po desiatich rokoch navýšiť ešte teraz o 1,1 milióna eur rozpočet. Peniaze by mali byť v školách niekedy v októbri, počítam, že v novembri by mohli mať školy obstarané učebnice," uviedla Lubyová s tým, že za spomínanú sumu sa dajú kúpiť stotisíce kusov.

Situácia s chýbajúcimi učebnicami sa opakuje každoročne. Ministerka to vysvetľuje možnosťami štátneho rozpočtu aj pravidlami hospodárenia s učebnicami v školách. "Škola si môže vybrať, či si zaobstará učebnicu, ktorá budú päť rokov cirkulovať medzi deťmi alebo bude používať takú, kde si to dieťa samé všetko vyfarbí, vyškrtá a nechá si ju v šuplíku. Je to trochu aj o tom hospodárení, o tom cykle," skonštatovala Lubyová.

Ministerka verí, že na budúci rok bude situácia lepšia a učebnice chýbať nebudú. Pripomenula, že parlament tento mesiac prijal novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá by mala nákup učebníc zjednodušiť.