Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V europarlamente predstavia aj správu OSN o vode

Foto: TASR

Z iniciatívy slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie predstavia dnes v Európskom parlamente výročnú správu OSN o vode a pracovných príležitostiach.

Štrasburg/Bratislava 28. septembra (TASR) - Z iniciatívy slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie predstavia dnes v Európskom parlamente výročnú správu OSN o vode a pracovných príležitostiach, ktorú pripravila Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Zo správy vyplýva, že tri zo štyroch pracovných miest sú priamo závislé od vodných zdrojov, udržateľný manažment vôd je preto nevyhnutný pre ekonomický rast, zamestnanosť a rozvoj. TASR o tom informovala veľvyslankyňa SR pri UNESCO Klára Novotná.

Správu o stave vôd vo svete publikuje každoročne centrum UNESCO pre hydrológiu v talianskej Perugii. V roku 2016 sa správa zameriava práve na pracovné príležitosti a možnosti využitia vôd pre hospodársky rast. Výročná správa - nazvaná Water and Jobs (Voda a práca) - poukazuje na spôsoby využitia vodných zdrojov pre hospodársky rast a prosperitu. Má tak potenciál prakticky vplývať na verejné politiky a slúžiť ako manuál pre štáty, súkromný sektor, neziskové organizácie, regióny i mestá v oblasti riadenia vôd počas celého cyklu.

Na Slovensku sú mnohé zdroje vôd vrátane minerálnych naďalej nevyužité, a to najmä v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou. Odborná pomoc UNESCO by predstavovala cennú podporu pri rozvoji regiónov a znižovaní nezamestnanosti.

Predstavenie správy OSN/UNESCO v EP ponúka ideálne podmienky pre šírenie záverov expertízy UNESCO v rámci celej EÚ do národných parlamentov, samospráv, miest a obcí. Zámerom prezentácie je docieliť praktické využitie vedeckých poznatkov a dosiahnuť konkrétne výsledky na lokálnej úrovni, uviedla Novotná.

Slovenskej vedeckej komunite predstavil 164-stranovú publikáciu o súvislosti medzi vodou a tvorbou pracovných príležitostí riaditeľ Hydrologického centra UNESCO so sídlom v talianskej Perugii profesor Stefan Uhlenbrook minulý týždeň na medzinárodnej konferencii Slovenskej akadémie vied (SAV) o Globálnych megatrendoch a Slovensku, ktorá sa konala v Smoleniciach.