Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Škripek: Pomáhať biednym dokáže každý, najlepšia pomoc je dlhodobá

Europoslanec Branislav Škripek Foto: TASR/Štefan Puškáš

Europoslanec je presvedčený, že pomáhať dokáže každý. Sám sa zapojil do viacerých projektov kresťanských organizácií, napríklad do iniciatívy "Kto pomôže".

Brusel 23. decembra (TASR) – Počas Vianoc by si mali kresťania viac uvedomovať, že núdznym a biednym treba pomáhať, uviedol poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA). Za ideálnu ale považuje pravidelnú, dlhodobú a adresnú pomoc.

"Najlepšie je pomáhať pravidelne, čiže vybrať si skupinu ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Vyberám si ľudí, ktorí môžu mať dobrý vplyv na druhých," uviedol Škripek, ktorý pri svojom štedrovečernom stole každý rok usadí jedného biedneho človeka v ťažkej životnej situácii. Dôležitosť prikladá schopnosti vyrovnať sa s utrpením a nabáda ľudí, aby sa dokázali niečoho vzdať pre dobro druhých.

Europoslanec je presvedčený, že pomáhať dokáže každý. Sám sa zapojil do viacerých projektov kresťanských organizácií, napríklad do iniciatívy "Kto pomôže". Tejto iniciatíve sa podarilo nájsť viac ako 1000 dobrovoľníkov, ktorí sľúbili pomôcť rodinám zo Sýrie a Iraku, ak by dostali na Slovensku azyl.

Pripomenul, že aj EÚ sa snaží a poskytuje pomoc ľuďom vo vojnových zónach, napríklad doručovaním humanitárnej pomoci a podporou škôl pre sýrske deti. "Európa vie a je ochotná pomáhať, ale náhla migračná kríza spôsobila mnoho populistických a nacionalistických prejavov, ktoré sú nekresťanské a nezdravé," skonštatoval Škripek.

Nie je podľa neho dôležité, či niekto formálne spĺňa kresťanské pravidlá a chodí pravidelne na omšu, ale či žije podľa učenia, ku ktorému sa hlási. "Žiť podľa kresťanských zásad – napríklad zachovávať monogamiu, nemať milenku, byť čestný v práci," to považuje Škripek za znaky pravého kresťana.

Priznal sa, že niekedy v europarlamente naráža na nepochopenie svojich kresťanských a konzervatívnych názorov. Vysvetľuje si to tým, že mnohí ľudia náboženstvu nerozumejú - často aj preto, že kresťania zle podávajú, čo ich viera ponúka. Uviedol konkrétny príklad: "To nie je žiadna povinnosť chodiť v nedeľu do kostola, ale je to niečo, čo kresťan chápe ako správnu vec," vysvetlil Škripek.

Slovákom venoval aj špeciálne vianočné prianie: "Možno nie každý je človekom duchovným, nábožensky zameraným, ale aj vy slávite Vianoce, a tak vám prajem, aby ste našli v nich pokoj, porozumenie, spočinutie. Prajem našej spoločnosti, aby sme vedeli byť stabilní, zrelí a dokázali pomáhať tým, čo to potrebujú, a dokázali si pomáhať navzájom."