Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ŠKRIPEK: Sulíka zrejme pritiahla do ECR demokratická atmosféra

Branislav Škripek Foto: TASR/Pavel Neubuer

Jeho vstup môže posilniť slovenské záujmy v rámci frakcie. Pevne verím, že ho fungovanie v našej skupine konzervatívcov pozitívne inšpiruje, dodal Škripek.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Lídra SaS a europoslanca Richarda Sulíka zrejme pritiahla do frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) najmä demokratická atmosféra a ťah za reformami. Uviedol to dnes europoslanec a člen ECB Branislav Škripek (OĽaNO).

"ECB je frakcia Európskeho parlamentu, ktorá stojí na jasných konzervatívnych základoch. Politická kultúra je v tejto skupine na vysokej úrovni. Jej členovia rešpektujú demokratické princípy v slobode vyjadrovania a hlasovania. V otázkach etiky, morálky a svedomia má každý autonómiu hlasovania," zdôraznil Škripek.

Aj keď podľa jeho slov existujú viaceré hodnotové otázky, na ktorých sa so Sulíkom nezhodne, politicky ho rešpektuje. "Lebo jeho vstup môže posilniť slovenské záujmy v rámci frakcie. Pevne verím, že ho fungovanie v našej skupine konzervatívcov pozitívne inšpiruje," dodal Škripek.

Sulík prestúpil do ECR z Aliancie liberálov a demokratov (ALDE). Vysvetlil to tým, že v Európskom parlamente sú liberáli ekonomicky aj politicky oveľa bližšie k socialistom. "Zistil som, že zastávajú federalistický koncept EÚ a zo slovenského pohľadu predstavujú najvýraznejších eurooptimistov. So svojimi názormi som bol v tejto frakcii osamotený. Vo všetkých dôležitých hlasovaniach som hlasoval v súlade s mojím presvedčením a zároveň v rozpore s odporúčaním frakcie," vysvetlil Sulík.

K vstupu do ECR viedli predsedu SaS dva hlavné dôvody. "Najbližšie politické názory z celého EP zdieľam s predstaviteľmi nemeckej Alternative für Deutschland, ktorej program i predstaviteľov poznám. Ich členstvo v tejto frakcii bolo pre mňa rozhodujúcim faktorom. Ďalšou nespornou výhodou je oveľa väčší stupeň slobody vyjadrovania mojich názorov, na ktorú som dostal osobnú garanciu lídrov tejto frakcie," tvrdí.

Ako ďalej Sulík dodal, určite sa nezhodne so všetkými členmi ECR v otázkach slobody jednotlivca, ale so všetkými sa zhodne v tom, aké právomoci má mať Európska únia a akú agendu majú riešiť členské štáty. Predseda SaS zvažoval aj možnosť vstúpiť do frakcie Európa slobody a demokracie (EFD), ktorej líder, britský euroskeptik Nigel Farage dal Sulíkovi osobnú ponuku na vstup. "Hoci sú mi mnohé Farageove vyjadrenia sympatické, čím som sa nikdy netajil, predsa len je politika tejto frakcie za hranicou toho, čo je pre mňa v rámci budúcnosti EÚ prijateľné. Vo volebnej kampani som zdôrazňoval, že cieľom SaS nikdy nebude rozpad EÚ, ale najmä jej sfunkčnenie, odsocializovanie a zbavenie kompetencií, ktoré patria národným štátom," dodal Sulík.