Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ŠKRIPEK: V4 má pevný postoj k prijímaniu utečencov. EÚ ho už akceptuje

SVET Tu a teraz, ilustračné foto relácie Tablet.TV. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je europoslanec Branislav Škripek, ktorý sa dlhodobo venuje problematike utečencov, najmä z Blízkeho východu.

Bratislava 12. mája (TABLET.TV) - „Prúd utečencov tu reálne je, ale zisťujeme, že sa zmenil," myslí si Branislav Škripek a dodáva, že nedávno navštívil tzv. hotspoty (novozriadené záchytné miesta). Podľa jeho slov tento rok výrazne poklesol počet utečencov z Iraku, Sýrie, Afganistanu a Pakistanu, extrémne však narástol počet ľudí utekajúcich zo subsaharských krajín. Títo ľudia unikajú pred diktátorskými režimami, hladomorom, či občianskymi vojnami.

Z pašeráctva sa stal medzinárodný obchod, organizovaný s cieľom dostať utečencov do Líbye a následne mimo líbyjských vôd, kde „im potopia lode alebo prederavia člny". Následne buď kontaktujú policajné zložky Európskej únie alebo mimovládne organizácie, ktoré sú často aj v spojení s pašerákmi.

„Hotspoty sú mimoriadne dobre fungujúce," vyhlásil europoslanec a dodal, že vďaka kvalitnej kontrole už „nikto neutečie z toho sita". Všetci utečenci, ktorí prídu do európskych prístavov v Grécku a Taliansku, sú riadne zaregistrovaní, ich pohyb je monitorovaný, sú im odobraté odtlačky prstov a prejdú aj veľmi prísnou zdravotnou kontrolou.

Puč v Turecku a následné kroky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana spôsobili zostrenie vzťahu medzi Tureckom a EÚ. Niektoré frakcie v Európskom parlamente dokonca žiadajú úplné zmrazenie prístupových rokovaní, ako aj zmenu dohody o pomoci utečencom medzi EÚ a Tureckom.

Podľa Škripeka postoj V4 voči utečencom stále nie je vítaný, keďže sme odmietli kvótový systém, avšak môžeme pomáhať iným spôsobom, napríklad vyslaním sociálnych pracovníkov, pomocou krajinám konfliktu, či relokáciou utečencov. Spôsob našej pomoci však podľa neho nebol dobre odkomunikovaný a urobili sme si „možno aj hanbu v medzinárodnej diplomacii a vyjadrili sme príliš veľa neochoty, že my tu vlastne nikoho nechceme, aj keď až taká pravda to nie," dodal europoslanec.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s moderátorom Pavlom Demešom.