Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Škripek: Riešenie pre Sýriu môže dať obrana Demokratickej samosprávy

Na archívnej snímke slovenský europoslanec Branislav Škripek. Foto: TASR - Michal Svítok

Spojené štáty a ich spojenci - Británia a Francúzsko - podnikli v sobotu nadránom presné útoky na ciele v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Pre Sýriu, niekoľkoročným vojenským konfliktom zmietanú krajinu, neexistuje jednoduché riešenie. A to platí aj v prípade útokov západných spojencov na vojenské ciele v Sýrii, ako odpoveď na chemické útoky voči civilnému obyvateľstvu. Uviedol to poslanec Európskeho parlamentu (EP) Branislav Škripek.

Skonštatoval, že v súčasnej komplikovanej situácii nemá žiadna strana jasnú víziu vyriešenia konfliktu. Poukázal zároveň na to, že na severe Sýrie sa odohráva ďalšia dráma. "Otriasajú sa v nej základy Demokratickej samosprávy," pripomenul Škripek iniciatívu kresťanov zo severu Sýrie, ktorí takto nazvali návrh mierového spolunažívania jednotlivých komunít žijúcich v regióne.

"Vytvorili fungujúci demokratický model, ktorý sa zastáva náboženskej rovnosti, rovnosti medzi mužmi a ženami, ako aj rešpektu k etnickej príslušnosti svojich občanov," priblížil. Upozornil zároveň, že demokratické snahy by sa mali zasadiť o obranu tohto modelu, ktorý je podľa Škripeka postupne likvidovaný Tureckom s tichou podporou Ruska. “Začnime ochranou a podporou toho, čo funguje a má budúcnosť. Možno to bude vzorom aj pre zvyšok Sýrie," mieni europoslanec.

Spojené štáty a ich spojenci - Británia a Francúzsko - podnikli v sobotu nadránom "presné" útoky na ciele v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní. Útoky boli podľa oficiálnych zdrojov zúčastnených krajín zamerané na "hlavné výskumné centrum" sýrskeho programu chemických zbraní a na "dve dôležité výrobné lokality".