Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Sestry: Nová ministerská sestra Tatiana Hrindová by mala vykonať zmeny

Ilustračné sestro. Foto: TASR

SKSaPA verí, že minister Drucker túto funkciu nezriadil len naoko, ale aj s patričnými kompetenciami a ministerskej sestre umožní robiť zásadné prijateľné zmeny.

Bratislava 27. júla (TASR) - Ministerskou sestrou, ktorá sa funkcie ujme od augusta, bude Tatiana Hrindová. Bude šéfovať novovytvorenému odboru na ministerstve zdravotníctva. To si ju vybralo spomedzi kandidátov od sesterskej komory, ktorá dnes potvrdila jej meno.

Hrindová pracuje v zdravotníctve vyše 30 rokov. Od vlaňajška pôsobila ako vedúca sestra v trebišovskej Psychiatrickej liečebni. Predtým bola odborným asistentom na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Okrem iného tiež pracovala ako sestra, vedúca sestra a neskôr aj ako námestníčka v michalovskej psychiatrickej nemocnici.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek verí, že bude mať možnosť robiť potrebné zmeny. Prezidentka komory Iveta Lazorová dúfa, že minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) túto funkciu nezriadil len naoko, ale aj s patričnými kompetenciami a ministerskej sestre umožní robiť zásadné zmeny, ktoré budú pre sestry a pôrodné asistentky prijateľné.

Hlavnou úlohou novej ministerskej sestry by mala byť koordinácia metodických riadení a ošetrovateľských postupov. Podľa Lazorovej by podobne ako v Česku mala mať kompetencie vydávať nariadenia, vyhlášky či podobné legislatívne rámce regulujúce ošetrovateľstvo a pôrodnú asistenciu, pričom by mala dohliadať na zmenu v zdravotníctve.

Pozícia ministerskej sestry už na Slovensku v minulosti existovala. O opätovné zriadenie funkcie žiadali sestry dlhodobo, bola aj jednou z požiadaviek z ich petície spred piatich rokov, pod ktorú sa podpísalo štvrť milióna ľudí. Potrebu ministerskej sestry začali sestry opäť pripomínať po príchode ministra Druckera. Rezort od nového odboru očakáva pokračovanie komunikácie a spoločné riešenie problémov sestier a stredných zdravotníckych pracovníkov.