Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

SKSaPA odmieta nadradený prístup lekárov v úprave kompetencií sestier

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akceptuje, že pri nastavovaní systému je potrebná vzájomná komunikácia komôr, avšak len v prípade rovnocenného prístupu a rešpektovania autonómie ošetrovateľstva

Bratislava 23. januára (TASR) - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) odmieta nadradený a direktívny prístup Slovenskej lekárskej komory (SLK) v otázke úpravy kompetencií sestier. Akceptuje, že pri nastavovaní systému je potrebná vzájomná komunikácia komôr, avšak len v prípade rovnocenného prístupu a rešpektovania autonómie ošetrovateľstva. Vyzýva preto SLK, aby svoj prístup prehodnotila. TASR o tom informoval viceprezident SKSaPA Lukáš Kober.

Komora sestier kritizuje, že SLK sa stavia do pozície subjektu, ktorý má rozhodovať a určovať rozsah a obsah kompetencií iných zdravotníckych profesií. "Žiadna z profesijných komôr pôsobiacich v oblasti zdravotníctva nemá zákonom priznané privilegované postavenie, ktoré by ju oprávňovalo určovať obsah, formu a rozsah postavenia, ako aj profesijného pôsobenia ostatných komôr. Práve naopak, je žiaduce, aby jednotlivé zdravotnícke profesie konali vo vzájomnej súčinnosti," skonštatoval Kober. Poukázal tiež na to, že slovenská legislatíva a zdravotníctvo už 20 rokov nekategorizuje zdravotníkov na nižší, stredný alebo vyšší personál.

SKSaPA zároveň považuje zo strany SLK za zavádzajúce, neobjektívne a manipulujúce posudzovať kompetencie sestier na príklade Rakúska a Nemecka. "Prax vo väčšine krajín EÚ je úplne iná a založená na dôkazoch dobrej praxe. Zdravotná starostlivosť v mnohých krajinách sa pre pacientov, občanov, stala dostupnejšia aj vďaka sestrám s pokročilou praxou, ktoré už roky legálne vykonávajú odborné činnosti, ktoré na Slovensku vykonávajú lekári," poznamenal Kober. Reagoval tak na vyjadrenia SLK, že sestry majú na Slovensku vyššie kompetencie ako v Rakúsku alebo Nemecku.

Komora sestier berie na vedomie, že pri nastavovaní zdravotníckeho systému je potrebná vzájomná komunikácia, avšak direktívny a nadradený prístup SLK podľa nej nemá potenciál ponúknuť riešenia na jej zlepšenie. "V oblasti kompetenčných prienikov medzi jednotlivými zdravotníckymi povolaniami je vymedzenie vzájomných kompetenčných hraníc potrebné hľadať v odborných diskusiách ponúkajúcich rovnocenný prístup zástupcom lekárov, ako aj zástupcom sestier, rešpektujúc ošetrovateľstvo ako samostatný uznávaný špecifický vedný odbor," dodal Kober.

SKSaPA v minulom roku poukázala na to, že sestry a pôrodné asistentky by na základe vzdelania mohli vykonávať viac činností. Rozšírenie ich kompetencií by podľa nej zlepšilo prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti a ušetrilo financie v systéme. Rezort zdravotníctva pre TASR potvrdil, že v úpravách kompetencií zdravotníkov pokračuje. Zástupcovia SLK sú však toho názoru, že úprave kompetencií by mala predchádzať diskusia s lekármi, ktorí by mali podstatným spôsobom určovať, aké kompetencie sestrám prináležia.