Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Komora sestier chce viac pomáhať rodičkám v domácnosti

Na snímke zľava členka Rady pôrodných asistentiek Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Drahomíra Korpová, prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová, viceprezidentka SK SaPA pre pôrodné asistentky Adriana Nemčoková a členka Rady IPASK Zdenka Hanušová počas tlačovej konferencie na tému: Kedy sa budú môcť pôrodné asistentky starať o ženy a ich bábätká v domácnostiach na Slovensku? v Bratislave 21. Februára 2017. Foto: TASR/Jakub Kotian

Predpôrodnú a popôrodnú starostlivosť hradenú z verejného zdravotného poistenia by po novom mohli poskytovať aj pôrodné asistentky v samostatnej praxi aj v domácom prostredí mamičiek.

Bratislava 21. februára (TASR) – Súčasný systém starostlivosti o rodičku a novorodencov je na Slovensku neprajný. Pôrodné asistentky nedokážu dnes podporovať materské kompetencie tak, ako by chceli a ako si vyžadujú moderné ženy, tvrdí Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). Víta preto verejnú diskusiu o posilnení ich právomocí.




Predpôrodnú a popôrodnú starostlivosť hradenú z verejného zdravotného poistenia by po novom mohli poskytovať aj pôrodné asistentky v samostatnej praxi aj v domácom prostredí mamičiek, avizovala nedávno europoslankyňa Jana Žitňanská po komunikácii s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR. "Sme za takúto diskusiu, dokážeme oveľa viac pomáhať ženám pred a po pôrode v ich domácnostiach," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová. Ministerstvo zdravotníctva chce o problematike ešte diskutovať.

Dnes väčšina pôrodných asistentiek podľa komory končí v nemocniciach. Legislatívne normy v súčasnosti umožňujú pôrodnej asistentke odvádzať fyziologický pôrod v zdravotníckom zariadení ústavnej starostlivosti. Rodičky by väčšiu pomoc takýto pracovníčok uvítali, myslí si Lazorová. Poukázala však, že mnohé z nich na to nemajú peniaze, lebo prácu asistentiek v domácom prostredí hradí len jedna zdravotná poisťovňa z troch. Ženy si tak zväčša uvedenú starostlivosť musia hradiť samy. Podľa komory nejde o lacnú záležitosť a mnoho z nich si to preto nemôže dovoliť.

Pôrodných asistentiek je v súčasnosti asi 1900. Sesterská komora si uvedomuje, že nejde o vysoký počet. Ak by ale aj iné zdravotné poisťovne zazmluvňovali pôrodné asistentky v rámci starostlivosti v domácom prostredí, záujem o túto činnosť by podľa SKSaPA stúpol. Komora nemá obavy, že by nedokázali pokryť potreby matiek v prípade, že by sa kompetencie asistentiek v tejto oblasti posilnili v blízkom období. Myslí si, že zo začiatku by pre jednotlivé vyššie územné celky mohol byť stanovený určitý počet pôrodných asistentiek.

Asistentky nechcú nahrádzať úlohu lekárov a gynekológov, prízvukuje komora. "Naopak, dokázali by im pomôcť. Pri svojich návštevách tehotných žien a šestonedieľok vedia rozpoznať problém a odporučiť včas návštevu gynekológa," zdôraznila Lazorová.

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje návrh kompetencií pre pôrodné asistentky, v ktorom sú zohľadnené požiadavky praxe pre umožnenie výkonu pôrodnej asistencie v prirodzenom prostredí tehotnej ženy alebo šestonedieľky. "V ďalšej fáze je však potrebná analýza možností, ako zabezpečiť výkon v praxi, aby sa zabezpečila kvalita, bezpečnosť aj dostupnosť," povedala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Rezort podľa nej podporuje návrhy na rozvoj služieb v domácom prostredí. Poukazuje však, že ich implementácia do praxe, vrátane nastavenia podmienok na samotný výkon, si ešte vyžaduje diskusiu naprieč odborným spektrom a určenie jasných pravidiel.