Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Škubla: S materiálmi z Gorily nemôžu disponovať ani iné orgány ako SIS

Na snímke vľavo podnikateľ Jaroslav Haščák počas zadržania 1. decembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

"Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v júli 2021 potvrdil, že všetky materiály z akcie Gorila sú nelegálne a musia byť zničené," zdôraznil Škubla.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Hoci je za zničenie všetkých materiálov z akcie Gorila primárne zodpovedná Slovenská informačná služba (SIS), neoprávňuje to iné orgány, aby nimi ďalej disponovali. V reakcii na čiastočnú obnovu konaní Ústavným súdom (ÚS) SR, v ktorých sa v minulosti odmietol vecne zaoberať povinnosťou SIS materiály zničiť, to zdôraznil advokát finančníka Jaroslava Haščáka Martin Škubla.

"Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v júli 2021 potvrdil, že všetky materiály z akcie Gorila sú nelegálne a musia byť zničené," zdôraznil Škubla s tým, že nimi nemôžu ďalej disponovať ani iné orgány. Vzťahuje sa to podľa neho aj na špecializovaný tím Gorila, ktorý je "povinný preveriť pôvod materiálov, ktoré má v spisoch a ktoré zjavne považuje za materiály z akcie Gorila".

ÚS SR rozhodol o obnove konania na návrh sťažovateľa Zoltána Vargu, ktorého byt tajná služba v rokoch 2005 a 2006 odpočúvala. ÚS SR v tejto súvislosti už v minulosti rozhodol o porušení jeho práv.

Príkazy SIS na odpočúvanie odobril bratislavský krajský súd. Rozhodnutie neskôr ÚS zrušil ako nelegálne, pričom Vargovi dal za pravdu v prípade porušení jeho práva na ochranu súkromia či súdnu ochranu.

Porušenie práva sťažovateľa na súkromie v súvislosti s odpočúvaním konštatoval v roku 2021 aj Európsky súd pre ľudské práva. Podľa neho je možné, že materiály z odpočúvania týkajúce sa Vargu má stále tajná služba, čo však nebolo možné zistiť vzhľadom na povahu týchto tajných informácií.