Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Skupina 149 asýrskych kresťanov pricestovala z Iraku na Slovensko

Lietadlo s rodinami z územia severného Iraku pristálo vo štvrtok o 22.25 h na košickom letisku. Na snímke asýrski kresťania vystupujú z lietadla na košickom letisku 10. decembra 2015. Foto: TASR_ Milan Kapusta

Lietadlo s rodinami z územia severného Iraku pristálo dnes o 22.25 h na košickom letisku.

Košice 10. decembra (TASR) – Skupina 149 asýrskych kresťanov, ktorých prijatie je súčasťou dobrovoľného príspevku k riešeniu migračnej krízy, v noci na dnes pricestovala na Slovensko. Lietadlo s 25 rodinami z územia severného Iraku pristálo vo štvrtok (10.12.) o 22.25 h na košickom letisku.

Prílet sprevádzali na letisku bezpečnostné opatrenia. Skupinu Iračanov, ktorí zo svojich domov utiekli pred Islamským štátom, po pasovej kontrole previezli do azylového zariadenia Ministerstva vnútra SR v Humennom.



Pôvodne mali žiadatelia o azyl priletieť z irackého mesta Arbíl už v uplynulých dňoch, z bezpečnostných dôvodov sa let odložil. Hovorca rezortu vnútra Ivan Netík označil ich presun na Slovensko za záchrannú misiu. Ak by pred islamskými extrémistami neutiekli zo svojich domovov, čakala by ich smrť. Pred odletom z Iraku žili 15 mesiacov v kláštore, kde sa už začali prostredníctvom občianskeho združenia (OZ) Pokoj a dobro učiť slovenský jazyk. "Ide momentálne o jedinú skupinu, ktorá prichádza na Slovensko, ďalšie skupiny sú rozpracované do Poľska a do Českej republiky. Momentálne je to naša jediná kapacita, ktorú vieme poskytnúť na to, aby integrácia týchto ľudí bola úspešná," povedal pre Netík pre novinárov. Vianočné sviatky tak strávi skupina premiestnených asýrskych kresťanov v mieri a bezpečí, už dnes budú mať v záchytnom tábore v Humennom svätú omšu.

Azylantov čaká podľa hovorcu rezortu vnútra najprv tzv. karanténa v dĺžke zhruba tri týždne, zahŕňajúca zdravotné prehliadky a ďalšie povinné procesy, následne budú mať voľný pohyb. Štandardný integračný proces pre azylantov na Slovensku trvá od šiestich mesiacov do dvoch rokov. "My potrebujeme v prvom rade naučiť týchto ľudí slovenčinu, pretože to bude základ k tomu, aby sa vedeli dobre integrovať do našej spoločnosti," konštatoval Netík. V skupine sú vzdelaní ľudia, v závislosti od ich profesie sa im bude neskôr hľadať práca. "V spolupráci s cirkvou, občianskymi združeniami, ale aj dobrovoľníkmi, ktorí sa nám prihlásili, ich budeme umiestňovať tam, kde nebudú nejakým spôsobom vyrušovať slovenskú spoločnosť, a tam, kde ich budú chcieť ľudia prijať," dodal.



Za pomoc pri úniku pred hrozbou Islamského štátu poďakoval za skupinu chaldejský kňaz Douglas Al-Bazi, ktorý irackých kresťanov na ceste na Slovensko sprevádzal. Vyjadril vďaku slovenskej vláde, cirkvi a všetkým, čo sa na evakuácii a presídlení podieľali. "Ďakujem ľudu Slovenska, že otvoril náruč prenasledovaným kresťanom, ktorí potrebujú bezpečné miesto a nový domov. Vážime si vašu bezpečnosť a uisťujem vás, že naši ľudia sú mierumilovní a radi sa stanú vašou súčasťou. Ďakujem za vašu štedrosť, že ste prijali túto skupinu a dovolili môjmu ľudu stať sa produktívnymi občanmi tejto veľkej krajiny," uviedol Al-Bazi, ktorý sa o niekoľko dní vracia naspäť do Iraku.

Situáciu s utečencami, ktorí v Iraku žijú bez domova v zlých podmienkach, osobne pozná rímkoskatolícky kňaz z nitrianskej diecézy a predseda OZ Pokoj a dobro Peter Brenkus. Pre novinárov sa vyjadril o asýrskych kresťanoch, ktorí na Slovensko prišli a ktorí v niektorých Slovákoch vzbudzujú negatívne postoje. "Tí ľudia sa veľmi nelíšia od nás, čo sa týka našich hodnôt. A ak, tak tie hodnoty berú opravdivejšie než my. Neraz aj pri reakciách niektorých ľudí môžeme vidieť, že tie hodnoty, ku ktorým sa niekedy hrdo hlásime, nedokážeme vždy celkom žiť. Vlastne táto situácia a tento projekt poukazuje nielen na tých 149 ľudí, ktorí k nám prichádzajú, ale na to množstvo ďalších, ktorí tam ostávajú a ktorí museli práve kvôli vernosti voči tým hodnotám, kvôli vernosti voči Ježišovmu menu opustiť svoje domovy a zanechať úplne všetko. A v tomto sú nám obrovským príkladom," povedal.





Fotogaléria: Humanitárne centrum v Humennom, kde bude v prvých týždňoch umiestnených 25 rodín asýrskych kresťanov z Iraku.