Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Skupiny chcú poznať postoj strán a hnutí k regionálnemu rozvoju

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miestne akčné skupiny sú projekt verejno–súkromného partnerstva samosprávy, podnikateľského a neziskového sektora, ktorý fungujú na princípe Leader.

Trenčín 31. januára (TASR) – Zistiť postoj politických strán a hnutí k problematike regionálneho rozvoja je hlavným cieľom iniciatívy Národnej siete (NS) Miestnych akčných skupín (MAS) SR. Oslovili relevantné politické subjekty, výsledky prieskumu chcú spracovať do polovice februára.

Ako informoval predseda NS MAS SR Štefan Škultéty, otázky sú zamerané najmä na fungovanie programu Leader v novom programovom období, ktoré sa začne v roku 2021. NS MAS SR sa pýta napríklad na možné zlepšenia implementácie oproti súčasnému obdobiu, na možnosť multifondového financovania alebo pozíciu agendy regionálneho rozvoja v rámci kompetencií jednotlivých rezortov.

Miestne akčné skupiny sú projekt verejno–súkromného partnerstva samosprávy, podnikateľského a neziskového sektora, ktorý fungujú na princípe Leader. MAS spolupracuje na rozvoji svojho územia a získavaní finančných prostriedkov zo zdrojov EÚ a z národných programov.

„Podporili sme návrh partnerskej dohody na roky 2021 - 2027, ktorý schválila Rada vlády SR pre politiku súdržnosti. Chceme však vedieť aj to, aký je postoj politických strán k tejto téme a či vôbec majú predstavu ako ďalej s tou agendou v nasledujúcom programovom období,“ uviedol Škultéty.

NS MAS SR je jedinou stavovskou organizáciou miestnych akčných skupín s celoslovenskou pôsobnosťou. Dnes na Slovensku funguje 110 verejno–súkromných partnerstiev, v ktorých je zapojených 1760 obcí a miest s viac ako tromi miliónmi obyvateľov. Na realizáciu programu je vyčlenených 200 miliónov eur.