Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lídri vládnych strán rokovali o vypovedaní koaličnej zmluvy

Predseda SNS Andrej Danko hovorí s médiami počas príchodu na rokovanie koaličnej rady v Bratislave 8. augusta 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Od včerajšieho vypovedanie koaličnej zmluvy Andrejom Dankom sme sledovali dianie na slovenskej politickej scéne až po skončenie koaličnej rady. Prečítajte si súhrn toho najdôležitejšieho.

Bratislava 8. augusta (Teraz.sk/TASR) - Lídri koaličných strán sa stretli na rokovaní v hoteli Bôrik. Dôvodom stretnutia je vypovedanie koaličnej zmluvy Andrejom Dankom (SNS). Predseda SNS odôvodnil svoje rozhodnutie absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii a potrebou novej úpravy pomerov a vzťahov. Teraz.sk priniesol informácie z aktuálneho diania.

Rokovanie dnešnej koaličnej rady sa skončilo. "Neexistuje žiadna alternatíva voči tejto koalícii," uviedol po jej skončení predseda Mostu-Híd Béla Bugár s tým, že sa na tom zhodli všetci traja koaliční partneri. Ďalšie rokovanie by podľa jeho slov malo byť v piatok.

KOALÍCIA: Lídri strán hovoria o vypovedaní koaličnej zmluvy A. Dankom



Lídri koaličných strán Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár sa zišli na koaličnej rade v hoteli Bôrik v Bratislave, kde hovoria o Dankovom vypovedaní koaličnej zmluvy.



Pri príchode novinárom prakticky nič nepovedali. Premiér Fico len odkázal novinárom na ich otázky, že sú trápni. Bugár medzi novinárov neprišiel. Danko na otázky neodpovedal, stanovisko poskytol po predsedníctve SNS.

A. DANKO: Je dôležité, aby sa vrátila medzi koaličných partnerov elementárna úcta



Predseda SNS Andrej Danko nevie, ako sa vyvinie situácia v koalícii, je však podľa neho dôležité, aby sa medzi koaličných partnerov vrátila elementárna úcta. Danko to uviedol po dnešnom zasadnutí predsedníctva strany.

„Predsedníctvo SNS prerokovalo dnešnú situáciu, ja nie som veštec, čo bude ďalej, ale myslím si, že je dôležité, aby sa vrátila medzi koaličných partnerov elementárna úcta,“ uviedol Danko novinárom predtým, ako sa vydal na rokovanie koaličnej rady. Tú zvolal premiér Robert Fico (Smer-SD) potom, ako predseda SNS v pondelok (7.8.) vypovedal koaličnú zmluvu.

Podľa Danka je dôležité, aby si koaliční partneri určili priority, najmä v sociálnej oblasti. „Aby to nebola vláda len pre vládnutie, ale aby sme konečne začali riešiť problémy efektívne, nie aby sme bojovali o financie pre jednotlivé rezorty na výstavby diaľnic a na ďalšie veci, pretože ja som si efektívne riadenie štátu predstavoval úplne ináč, keď som išiel z praxe do politiky,“ vysvetlil.

Predseda SNS je presvedčený, že bez „absolútnej“ revízie koaličnej zmluvy nemôže koalícia ďalej fungovať. „V každom prípade si myslím, že je veľmi dôležité, aby si ľudia dokázali svoje problémy vydiskutovať a ja som zvolil tento spôsob hlavne preto, že si myslím, že bez absolútnej revízie koaličnej zmluvy nie je možné fungovať, pretože tu vznikajú rôzne situácie, ktoré koaličná zmluva ani nepozná,“ dodal.



Príchod premiéra R. Fica na rokovanie koaličnej rady


TOTO PREDCHÁDZALO ROKOVANIU KOALIČNEJ RADY:



Predseda SNS Andrej Danko vypovedal v pondelok 7. augusta koaličnú zmluvu. Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

V reakcii na tento krok zvolal premiér Robert Fico nadnes rokovanie koaličných partnerov. Namiesto Úradu vlády sa napokon uskutoční vo vládnom hoteli na Bôriku so začiatkom o 10.00 h. Dankov krok považuje Fico za absurdný. "Očakáva, že predseda SNS vysvetlí partnerom absurdný krok Slovenskej národnej strany, ktorý nevnáša do spoločnosti pokoj a stabilitu," uviedla v pondelok premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová.

Strana Most-Híd očakáva od predsedu SNS Andreja Danka, že na rokovanie koaličnej rady príde s konkrétnym návrhom, čo potrebuje v koaličnej zmluve zmeniť. Zároveň očakáva vysvetlenie, prečo sa rozhodol dohodu vypovedať. Po rokovaní predsedníctva Mosta-Híd to povedal predseda strany Béla Bugár, ktorý je presvedčený, že Danko na koaličnú radu príde.



Situáciu označil za vážnu, poznamenal, že nevie, čo konkrétne Danko žiada, preto to bude chcieť počuť na rokovaní. Zároveň zdôraznil, že Most-Híd je spoľahlivý koaličný partner, pre ktorého naďalej platí koaličná zmluva. "To, čo sme podpísali v koaličnej zmluve, naďalej pre nás platí," vyhlásil Bugár.

Pripomenul, že do koalície Most-Híd vstúpil, lebo do vládneho programu dostal väčšinu sľubov, ktoré dal ľuďom. "Koaličná zmluva aj z hľadiska priorít je v prospech ľudí a budeme to plniť," doplnil s tým, že ak má koaličný partner pocit, že treba niečo do dohody doplniť, má túto možnosť.

A. HRNKO: A. Danko naplnil krajný variant predsedníctva, chceme vedieť, prečo



Pred dnešnou koaličnou radou zvolanou premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) zasadá predsedníctvo strany SNS, ktorej predseda Andrej Danko v pondelok (7.8.) vypovedal koaličné zmluvu. Podľa podpredsedu strany Antona Hrnka ide o pokračovanie predsedníctva, ktoré bolo v piatok (4.8.).

„Pokračujeme v predsedníctve, ktoré bolo v piatok. Čakáme, že sa veci vyjasnia a že pôjdu správnym smerom,“ uviedol pri príchode do sídla SNS na Šafárikovom námestí v Bratislave. Hrnko priznal, že nevie, čo viedlo predsedu jeho strany k vypovedaniu koaličnej zmluvy. Na piatkovom predsedníctve sa podľa neho o tom hovorilo ako o krajnej možnosti.

„Uvidíme, čo nám povie, pretože my sme mu dali v piatok určitý mandát a naplnil jeho krajný variant. Tak najskôr musíme vedieť, čo bolo príčinou, že sa to použilo,“ vysvetlil.



Opozícia si nemyslí, že sa vláda rozpadne



Predseda SNS Andrej Danko vydiera svojich partnerov v korupčnej koalícii. Reagovala opozičná SaS na Dankovo vypovedanie koaličnej zmluvy.

Za týmto krokom vidí SaS snahu o odlákanie pozornosti verejnosti od kauzy okolo rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum na ministerstve školstva. "Preto vyvoláva na pohľad vážny koaličný spor," píše v stanovisku predseda SaS Richard Sulík, podpredsedovia Ľubomír Galko a Jana Kiššová a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Podľa opozičných poslancov Veroniky Remišovej a Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) je krok šéfa SNS dôkazom toho, že koalícia nie je schopná spolu vládnuť a namiesto riešení problémov Slovenska ako školstvo a zdravotníctvo sa teraz „bude handrkovať o tom, kto si čo rozdelí, a o sféru vplyvu“.

Pád vlády je podľa Miroslava Beblavého (nezaradený) nepravdepodobný, tejto možnosti dáva len desaťpercentnú pravdepodobnosť. "Všetci traja účastníci tejto koalície vedia, že lepších partnerov už nenájdu, takže očakávam skôr, že sa znovu dohodnú, len nejako inak," domnieva sa.