Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SLIAČ: Záver najväčšej leteckej šou patril pýche francúzskeho letectva

Na snímke francúzska akrobatická letka Patrouille de France počas druhého dňa Medzinárodných leteckých dní SIAF 2015 na leteckej základni Sliač 30. augusta 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Patrouille de France prileteli na Slovensko po 11 rokoch a ich predstavenie francúzskeho šarmu, pôvabu, ale najmä leteckého umenia si získalo desiatky tisíc divákov.

Sliač 30. augusta (TASR) - Vystúpením pýchy francúzskeho letectva, akrobatickej skupiny Patrouille de France, sa dnes podvečer skončili Medzinárodné letecké dni (MLD) SIAF 2015, ktoré sa počas víkendu konali na leteckej základni Sliač.



Patrouille de France prileteli na Slovensko po 11 rokoch a ich predstavenie francúzskeho šarmu, pôvabu, ale najmä leteckého umenia si získalo desiatky tisíc divákov. Podobne ako talianska formácia Frecce Tricolori aj Patrouille de France farbili oblohu nad Sliačom vo svojich národných farbách a preskupovaním lietadiel vytvárali pre divákov atraktívne obrazce. Taliani im napríklad "nakreslili" veľké srdce.

SLIAČ: Francúzská akrobatická letka Patrouille de France na SIAF 2015


Na MLD sa zúčastnilo 14 krajín Európy a sveta, medzi nimi britské, švédske, rumunské, rakúske vzdušné sily, ktoré predvádzali svoje letecké majstrovstvo, vrátane slovenských vzdušných síl a letových ukážok stíhačiek MiG-29 či amerických. Návštevníci si mohli vychutnať i statické ukážky najmodernejších lietadiel. Obdivovali americkú helikoptéru Black Hawk a kto si vystál rad pred Gripenom, mohol si vyskúšať, ako sa sedí v jeho kokpite.

Ako pre TASR konštatovala hovorkyňa MLD SIAF 2015 Monika Pastuchová, tohtoročný piaty ročník leteckých dní lámal rekord v návštevnosti, ktorá len v sobotu (29.8.) atakovala hranicu 60.000 divákov. Dnes za horúceho slnečného počasia ich organizátori očakávali ešte viac, keďže program druhého letového dňa bol bohatší. Presné čísla budú známe až po vyhodnotení.

Pre vysoké teploty museli zasahovať zdravotníci, no urgentný zásah rýchlej zdravotnej pomoci dnes do popoludňajších hodín nebol nutný. "Išlo o kolapsy z tepla, uštipnutia včelami a osami, kliešte, vysoký krvný tlak alebo ich vyhľadali cukrovkári. Naši zdravotníci to zvládli. V sobotu celkovo ošetrili okolo 70 ľudí," priblížila Pastuchová.

SLIAČ: Atmosféra druhého dňa Medzinárodných leteckých dní SIAF 2015


"MLD SIAF 2015 je v rámci Slovenska najväčšia letecká šou. Je tu viac ako sto lietadiel a okrem pilotov a technikov sú tu aj ich obslužné tímy. Ohlasy od nich sú veľmi pozitívne. Mala som možnosť hovoriť s moderátorom talianskej formácie Frecce Tricolori a tvrdil, že tak ako pred tromi rokmi, aj teraz sú spokojní. Radi sa sem vracajú. Hovoria, že máme vďačné publikum," dodala Pastuchová.

Hlavným organizátorom podujatia bola Slovenská letecká agentúra a programovým partnerom Ministerstvo obrany SR.

Na snímke návštevníci sledujú vzdušné vystúpenia počas druhého dňa Medzinárodných leteckých dní SIAF 2015 na leteckej základni Sliač 30. augusta 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke osviežovanie návštevníkov počas druhého dňa Medzinárodných leteckých dní SIAF 2015 na leteckej základni Sliač 30. augusta 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke lietadlo L-410 TURBOLET počas druhého dňa Medzinárodných leteckých dní SIAF 2015 na leteckej základni Sliač 30. augusta 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke lietadlo SAAB J-35 Gripen počas druhého dňa Medzinárodných leteckých dní SIAF 2015 na leteckej základni Sliač 30. augusta 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko