Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SLK je za optimálnu sieť, odmieta vydieranie poskytovateľov

Na snímke prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marián Kollár na brífingu po rokovaní Zdravotného výboru SLK so zdravotnou poisťovňou Dôvera o možnej dohode pre podpísanie mandátnych zmlúv v Bratislave 18. augusta 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

Komora upozorňuje, že súčasná legislatíva vytvára podmienky na korupciu a klientelizmus.


Bratislava 29. septembra (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) volá po zriadení optimálnej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Tá by bola stanovená rokovaním medzi komorou a zdravotnými poisťovňami. Zohľadňovať by mala nielen ekonomické kritériá poisťovní, ale aj medicínsku potrebnosť a účelnosť, avizoval dnes šéf komory Marian Kollár.

Poskytovatelia by tak mali mať garantované svoje pôsobenie aj do budúcnosti. Ako totiž poukazuje komora, súčasná jednoročná garancia zmluvy bez istoty zotrvania v sieti je najťažším bremenom pre poskytovateľov. "S týmto stavom je spojená, alebo lepšie povedané, z neho vyplýva vydierateľnosť poskytovateľov, ktorí prijmú akékoľvek podmienky od poisťovne pod hrozbou neuzatvorenia zmluvy," upozornil Kollár.

Vstup poskytovateľa do siete by mal byť na základe objektívnych kritérií a poradovníka. "Poskytovateľ zaradený do optimálnej siete by mal istotu, že ak bude dodržiavať pravidlá hry, a to nielen zákonné podmienky, ale aj podmienky dohodnuté s poisťovňami, miesto v sieti má isté, nemusí sa báť o budúcnosť, môže investovať, môže sa rozvíjať," poznamenal Kollár.

Komora upozorňuje, že súčasná legislatíva vytvára podmienky na korupciu a klientelizmus. Dôkazom má byť aj dianie v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorej riaditeľ odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že podpisoval zmluvy s vlastnou tetou. SLK je presvedčená, že jej návrh by viedol k rovnováhe pri rokovaniach poskytovateľov so zdravotnými poisťovňami, priniesol by verejnú kontrolu a transparentnosť.