Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: SLK vyzvala Kalavskú, aby zákon o stratifikácii nepredkladala

Na archívnej snímke prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marián Kollár. Foto: TASR - Andrej Galica

Podľa názoru šéfa Slovenskej lekárskej komory (SLK) Mariána Kollára ani ústavný, ani obyčajný zákon nie je dostatočne odborne pripravený na to, aby mohol byť predložený do parlamentu.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) vyzvala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nom. Smeru-SD), aby projekt o reforme zdravotníctva, tzv. stratifikáciu, nepredkladala ani formou ústavného, ani formou obyčajného zákona. V utorok to na tlačovej konferencii uviedol prezident SLK Marian Kollár.

Podľa názoru šéfa SLK ani ústavný, ani obyčajný zákon nie je dostatočne odborne pripravený na to, aby mohol byť predložený do parlamentu. "Ústavný zákon preto, lebo je celý nezmyslom a návrh obyčajného preto, lebo nikto nevie, ako ministerstvo zapracovalo pripomienky, a keďže celý čas od jeho pripomienkového konania bol venovaný návrhu ústavného zákona, či vôbec nejaké pripomienky boli zohľadnené a či sa nimi vôbec niekto na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR zaoberal," konštatoval.

SLK vyzvala nielen Kalavskú, ale aj politické strany a predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby "ukončili politické ťahanice" týkajúce sa stratifikácie a začali sa venovať pacientovi.

Kollár sa vyjadril aj k možnej demisii šéfky rezortu zdravotníctva. Podľa jeho slov by takýto krok nebol správny, pretože do volieb ostáva už len niekoľko mesiacov.

Kalavská v pondelok (19. 8.) potvrdila, že projekt stratifikácie nemocníc nebude mať formu ústavného zákona, čo od nej žiadal predseda Smeru-SD Robert Fico. Smer-SD už povedal, že návrh v podobe obyčajného zákona nepodporí.

Navrhovaná reforma nemocníc ministerky zdravotníctva by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Projekt by mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. V prípade schválenia zákona by nadobudol účinnosť od 1. januára 2024. Dovtedy sa majú súčasné nemocnice pretransformovať na nové typy.