Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slobodník: SR má dobré vzťahy s krajinami, kde pôsobil Štefánik

Spomienka na Štefánika v Meudone. Piata zľava Ľ. Laššáková a vedľa nej Igor Slobodník. Foto: Facebook Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková potvrdila, že vláda SR má záujem finančne sa podieľať na rekonštrukcii observatória.

Meudon 10. mája (TASR) - Prebiehajúce podujatia v rámci Roku Milana Rastislava Štefánika sú aj potvrdením dobrých diplomatických vzťahov, ktoré má Slovensko s krajinami, kde Štefánik pôsobil. Uviedol to v Meudone neďaleko Paríža slovenský veľvyslanec vo Francúzsku Igor Slobodník.



Veľvyslanec sprevádzal vo štvrtok do Meudonu ministerku kultúry SR Ľubicu Laššákovú. Ministerka v rámci oficiálneho ceremoniálu v priestoroch observatória, kde Štefánik na začiatku 20. storočia pôsobil ako astronóm, venovala predstaviteľom mestskej samosprávy ďakovnú medailu Slovenskej republiky. Zároveň potvrdila, že vláda SR má záujem finančne sa podieľať na rekonštrukcii observatória.



Diplomatický úspech meudonského ceremoniálu je podľa Slobodníka aj v tom, že sa uskutočnili stretnutia s viacerými osobnosťami, ktoré v minulosti formovali francúzsko-slovenské vzťahy; boli to najmä bývalí francúzski veľvyslanci na Slovensku.



"Diplomatický úspech je aj vďaka tomu, že sa na slávnosti zúčastnila francúzska tajomníčka obrany, ktorá má na starosti záležitosti histórie a veteránov. Po tom, ako sa francúzska ministerka obrany Florence Parlyová zúčastnila minulý týždeň na slávnostiach na Bradle, je to druhá príležitosť na to, aby sme si potvrdili, aké dôležité miesto v dejinách zohráva postava Štefánika. Ako my hovoríme — francúzskeho generála slovenského pôvodu," povedal Slobodník.



Veľvyslanec predpokladá, že ministerka Laššáková nebola poslednou členkou vlády SR, ktorá navštívila priestory, kde kedysi Štefánik pôsobil. Koncom mája bude v Paríži stretnutie Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), pričom predsedníckou krajinou Rady OECD na ministerskej úrovni bude Slovenská republika.

"Predpokladáme, že v tomto týždni sa v programe delegácie, ktorá bude početná a povedie ju premiér Peter Pellegrini, nájde okno, aby sa prišli pozrieť na miesto, ktoré súvisí s pamiatkou na Štefánika," uviedol Slobodník. Môžu si podľa neho pozrieť sochu, ktorá vďaka úsiliu slovenskej diplomacie stojí na nádvorí pred observatóriom už 20 rokov. Ďalším dôvodom na návštevu observatória v Meudone sú plány vytvoriť v jeho priestoroch prvú stálu expozíciu o Štefánikovi mimo hraníc Slovenska.

"Pretože to bolo práve v budove, ktorá je teraz za nami, kde sa začala kariéra najprv vedecká, a potom čoraz viac aj kariéra Štefánika ako vojaka, politika a diplomata," vysvetlil veľvyslanec na nádvorí meudonského observatória.

Spravodajca TASR Jaromír Novak