Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slováci v Egypte by mali byť maximálne opatrní, upozorňuje rezort

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rezort diplomacie pripomína nutnosť rešpektovať pokyny uniformovaných egyptských policajných a bezpečnostných zložiek.

Bratislava 1. júla (TASR) - Slováci dovolenkujúci v Egypte by sa mali vyhýbať verejným zhromaždeniam, prejavovať maximálnu opatrnosť a urýchlene opustiť miesta, na ktorých dochádza k potýčkam medzi miestnym obyvateľstvom. Rezort diplomacie zároveň pripomína nutnosť rešpektovať pokyny uniformovaných egyptských policajných a bezpečnostných zložiek.

Takéto odporúčania súvisia s demonštráciami odporcov aj stúpencov egyptského prezidenta Muhammada Mursího. S výnimkou hlavného mesta Káhiry, Alexandrie a niektorých miest v provinciách Horného Egypta, kde si zrážky demonštrantov vyžiadali aj ľudské obete, mali demonštrácie v zásade pokojný priebeh.

Podľa ministerstva je situácia v turistických centrách na pobreží Červeného mora zatiaľ bez prejavov nepokojov a násilností, alebo iných bezpečnostných rizík. "Počas autokarových presunov medzi hotelmi i letiskami, alebo v rámci fakultatívnych výletov, je nutné mať pri sebe dostatočné zásoby tekutín, pre prípad zdržania, spôsobeného zablokovaním cesty, alebo policajnými kontrolami," upozorňuje rezort na svojej internetovej stránke.

Rovnako odporúča ľuďom, aby si pred vycestovaním vyplnili dobrovoľnú elektronickú registráciu na internetovej stránke ministerstva. V prípade zhoršenia situácie a možného nebezpečenstva bude dovolenkujúcich informovať prostredníctvom sms alebo telefonátu.

Protestné hnutie Tamarud, ktoré zvolalo nedeľňajšie (30. 6.) masové demonštrácie v Egypte, dalo dnes prezidentovi Muhammadovi Mursímu ultimátum, aby do utorka 17.00 h miestneho času odstúpil z funkcie a umožnil štátnym úradom pripraviť predčasné prezidentské voľby. V prípade, že Mursí túto požiadavku nesplní, pohrozili "totálnou kampaňou občianskej neposlušnosti".

Organizátori najnovších protestov vyzvali Egypťanov, aby na znak občianskej neposlušnosti zostali na námestiach, a to až dovtedy, kým Mursí neodstúpi.

Na demonštráciách sa v nedeľu zúčastnili státisíce obyvateľov. V Hornom Egypte si rôzne incidenty vyžiadali podľa bezpečnostných a nemocničných zdrojov najmenej sedem mŕtvych a vyše 600 zranených.