Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slováci majú doma 28 percent kníh, ktoré neprečítali

Deň neprečítaných kníh sa na Slovensku koná už tretíkrát.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Slováci majú doma až 28 percent kníh, ktoré nedočítali, alebo vôbec nezačali čítať. Vyplýva to z prieskumu kníhkupectva Martinus.sk, na ktorom sa pri príležitosti Dňa neprečítaných kníh (31.8.) zúčastnilo takmer 6000 ľudí.

Z výsledkov tiež vyplynulo, že najviac čitateľov sa chystá dočítať novinku obľúbeného amerického spisovateľa Dana Browna s názvom Inferno (Peklo). "Druhá najpopulárnejšia neprečítaná kniha je tiež novinka tohto leta, Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol. Nasleduje erotický bestseller Päťdesiat odtieňov sivej a klasika Hlava XXII. Do prvej desiatky neprečítaných kníh sa však dostali aj slovenské bestsellery Kráska a netvor Dominika Dána, či Maj ma rád od Evity Urbaníkovej," uviedol Michal Meško z kníhkupectva Martinus.sk.

Podľa zahraničného servera Goodreads.com vedie rebríček nedočítaných kníh Hlava XXII od Josepha Hellera, ktorá sa umiestnila na treťom mieste aj v slovenskom rebríčku. Rovnako ako na Slovensku medzi neprečítanými titulmi zabodovali aj knihy Päťdesiat odtieňov sivej a Prázdne miesto od autorky Harryho Pottera J. K. Rowlingovej. Medzi najčastejšie nedočítané klasiky na svete patrí aj Sto rokov samoty, Anna Karenina či Pán prsteňov. Podľa svetového prieskumu 46 percent čitateľov knihu nedočíta pre príliš "pomalý" rozbeh deja.

Deň neprečítaných kníh sa na Slovensku koná už tretíkrát. V minulom roku sa len na webe do akcie aktívne zapojilo viac ako 7000 čitateľov. Tento rok môžu knihomoli, ktorí budú na sociálnych sieťach zdieľať svoje čitateľské fotky s hashtagom #dnk2013, vyhrať poukážky na nákup ďalších kníh. V deň akcie uvidia návštevníci www.denneprecitanychknih.sk interaktívnu mapu kníh, ktoré čitatelia momentálne čítajú. Po prvý raz sa akcia oficiálne koná okrem Slovenska a Českej republiky aj v zahraničí na stránke www.unreadbooksday.com.

TASR dnes o tom informoval marketingový manažér Martinus.sk Michal Brat.