Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Slovenskí pútnici sa chcú poďakovať pápežovi za návštevu krajiny

Na archívnej snímke pápež František prichádza na liturgiu v Prešove 14. septembra 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Keď on meral cestu k nám, s veľkou radosťou teraz ideme my k nemu, vysvetlil dôvod púte hovorca KBS Martin Kramara.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Do Ríma a Vatikánu smerujú v týchto dňoch kroky tisícok Slovákov. V Ríme bude cez víkend (30. 4. a 1. 5.) celonárodná ďakovná púť za vlaňajšiu návštevu pápeža Františka na Slovensku. Pútnikov sprevádzajú viacerí slovenskí biskupi. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe.

Hlavným bodom programu bude osobná audiencia (prijatie) s pápežom Františkom, ktorá je naplánovaná na sobotu 30. apríla o 11.30 h v Aule Pavla VI. vo Vatikáne, a sväté omše s biskupmi v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne a v Bazilike sv. Pavla za hradbami v Ríme. "Je už tradíciou, že keď pápež navštívi nejakú krajinu, tak pútnici z tejto krajiny sa po istom čase vyberú osobne do Ríma, aby za túto návštevu poďakovali. Sme radi, že nás pápež navštívil, a preto sa mu ideme za to poďakovať. Chceme tým vyjadriť jednotu cirkvi s našim pastierom. Keď on meral cestu k nám, s veľkou radosťou teraz ideme my k nemu," vysvetlil dôvod púte hovorca KBS Martin Kramara. Ako dodal, aj takto chcú vyjadriť vďačnosť za návštevu pápeža.

Na púť do Ríma sa prihlásilo vyše 4000 Slovákov. Ďalší sa tam chystajú v rámci farností, spoločenstiev či individuálne. Podobné ďakovné púte s účasťou predstaviteľov cirkvi i štátu sa konali aj po návštevách sv. Jána Pavla II. na Slovensku.

"Okrem vyjadrenia vďaky chceme vo večnom meste prosiť za nás a našich veriacich pri svätých omšiach pri hroboch svätých apoštolov Petra a Pavla," uviedol Kramara. V Bazilike sv. Petra bude svätá omša v sobotu 30. apríla o 14.00 h, v Bazilike sv. Pavla za hradbami v nedeľu 1. mája o 10.00 h. Biskupi okrem toho zavítajú aj na pôdu Pápežského kolégia sv. Cyrila a Metoda a stretnú sa tiež s predstaviteľmi Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Taliansku a pri Svätej stolici.