Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SLOVÁCI POZOR: Rezort diplomacie varuje pred napätím v Izraeli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí SR neodporúča v súvislosti s cestovaním na palestínske teritóriá vstupovať na územie pásma Gazy.

Bratislava/Jeruzalem 6. novembra (TASR) – Slováci by si pri vycestovaní do Izraela mali dávať pozor na pretrvávajúce napätie medzi arabským a židovským obyvateľstvom na území Izraela a západného brehu rieky Jordán, ktorého dôsledkom sú sporadické násilné útoky Palestínčanov, jednotlivcov i skupín. Na opatrnosť ich vyzýva Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Odporúčame slovenským turistom zvýšiť pozornosť pri cestovaní, sledovať aktuálnu situáciu na mieste pohybu a pozorne zvážiť každú trasu prehliadky Starého mesta Jeruzalema, najmä v okolí Levej brány, Damaskej brány a moslimskej časti Starého mesta," varuje rezort diplomacie.

Taktiež neodporúča Slovákom v súvislosti s cestovaním na palestínske teritóriá vstupovať na územie pásma Gazy. "V niektorých mestách Západného brehu - Hebron, Ramalláh, východný Jeruzalem a podobne - môže príležitostne dochádzať k lokálnym nepokojom, respektíve k zrážkam radikálnych skupín s bezpečnostnými zložkami," dodalo ministerstvo.

Naďalej odporúča venovať zvýšenú pozornosť pri cestovaní v pohraničných oblastiach na severe krajiny, v oblasti izraelsko-libanonských hraníc, Golanských výšin, na juhu krajiny v pohraničnej oblasti medzi Izraelom a Egyptom a v celej oblasti okolo hraníc pásma Gazy, kde môže dochádzať k raketovým útokom.

Slováci v Izraeli by mali rešpektovať pokyny policajných a bezpečnostných zložiek. "V urgentných prípadoch môžu volať na pohotovostné číslo Veľvyslanectva SR v Tel Avive + 972 54 4556642," uzavrel rezort.