Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slováci pri prípravach na dovolenku nemyslia vždy aj na lekárničku

Lekárnička je súčasťou povinnej výbavy vozidla Foto: HARTMANN-RICO

Prieskum spoločnosti Boiron ukázal, že najdôležitejšie sú pre slovenských turistov kreditky a doklady, lieky a lekárničku na dovolenke podceňujú.

Bratislava 30. júna (TASR) - Slováci sú najčastejšie deň pred odchodom na dovolenku zbalení, ženy sú pri tom dôslednejšie ako muži. Prieskum spoločnosti Boiron ukázal, že najdôležitejšie sú pre slovenských turistov kreditky a doklady, lieky a lekárničku na dovolenke podceňujú.

Cieľom prieskumu, ktorý sa uskutočnil na začiatku júna, bolo zistiť preddovolenkové správanie a najmä to, akú pozornosť venujú ľudia pri prípravách pred odjazdom špeciálne lekárničke. Podľa prieskumu sú pozorní pri balení, ale viac myslia na zábavu, oddych, kým lekárničku podceňujú, hoci práve na letných dovolenkách neraz prekvapia letné ochorenia ako hnačky a prechladnutia.

Takmer 3500 odpovedí (55 % žien, 45 % mužov) v preddovolenkovom prieskume ukázalo, že dve tretiny opýtaných preferuje pohodlné dovolenky pri mori organizované cestovnou kanceláriou, len 18,6 % sa vyberá za dobrodružstvom na "vlastnú päsť" a 14,7 % vyhľadáva poznávacie zájazdy. Aj keď poradie bolo medzi mužmi a ženami rovnaké, podstatne viac mužov uviedlo, že radi dovolenkujú práve "na vlastnú päsť".

Podľa prieskumu sú ženy dôslednejšie, balia sa skôr a dávajú väčší pozor na starostlivosť o lekárničku. Viac ako polovica Slovákov si veci pripravuje deň pred odchodom na dovolenku. V tejto kategórii sú ženy a muži vzácne vyrovnaní. Necelá tretina, konkrétne 31,1 %, sa začína baliť tri dni pred odchodom, ale tu už výrazne prevažujú ženy. Len 8,7 % respondentov si pripravuje zoznam aspoň dva týždne vopred, teda postupuje systematicky a dôsledne. V kategórii balenia pár hodín pred odchodom vyhrali jednoznačne muži.

Najpresvedčivejšie vyznela odpoveď, čo je pre Slovákov pri balení najdôležitejšie. Viac než štyri pätiny opýtaných balí na prvom mieste kreditky, doklady a peniaze. Na druhom mieste skončili plavky a večerné oblečenie a na treťom mieste dôležitosti s 5,9 % skončila lekárnička. Medzi obidvoma skupinami bolo poradie vzácne vyrovnané, i keď štvrté miesto v ankete – fľaška s dezinfekciou zvnútra - u mužov dobiehalo lekárničku.

Aj keď dovolenkovej lekárničke nevenujú turisti príliš pozornosť, len 27 % si ju nezabudne pribaliť, predsa len cestovateľské skúsenosti vyhrávajú, a tak sa na prvé miesto dostali lieky na bolesť a hnačky (48,3 %). Medzi najčastejšie nepríjemnosti, ktoré spôsobujú problémy dovolenkárom, patrí klimatizácia, studené nápoje, popŕhlenie medúzou, bodavý hmyz, morskí ježkovia či zranenia pri vodných športoch.

TASR informovala spoločnosť Boiron.