Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Takmer 300 Slovákov ide do Brazílie na Svetové dni mládeže 2013

Slováci budú rozdelení do siedmich farností, kde prežijú ponúknutý misijný týždeň.

Bratislava 10. júla (TASR) – Takmer 300 Slovákov v týchto dňoch odlieta do Brazílie, kde sa od 22. do 27. júla zúčastnia na Svetových dňoch mládeže (SDM) v Rio de Janeiro za účasti pápeža Františka. Týždeň predtým ich v meste Sao Paulo čaká príprava na samotné SDM s názvom Misijný týždeň.

"Slovenských pútnikov príjmu do svojich domovov farníci z diecézy Ipiranga. Slováci budú rozdelení do siedmich farností, kde prežijú ponúknutý misijný týždeň," ozrejmil člen Komunikačného tímu SDM 2013 Michal Lipiak. Misijný týždeň sa bude niesť v znamení služby. "Dni v diecézach sú akýmsi predskokanom samotného stretnutia v Rio de Janeiro a konajú sa tesne pred SDM. Program, ktorý pripravujú samotné diecézy hosťujúcej krajiny, zahŕňa kultúrne podujatia, historické prehliadky, oslavy a samozrejme modlitbu, slávnosti v sanktuáriach a iných pútnických miestach v miestnej cirkvi. Dni v diecézach budú mať v Brazílii misijný charakter, preto sa nazývajú aj Misijný týždeň," vysvetlil Lipiak.

Následne sa slovenskí pútnici 21. júla počas prepravy zo Sao Paula do Ria de Janeiro vydajú na púť, do mesta Aparecida, ktoré je jedným z najznámejších pútnických miest. "V podvečerných hodinách prídu pútnici do Ria de Janeiro, miesta stretnutia so Svätým Otcom, miesta medzinárodného spoločenstva, miesta, kde sa tento rok budú modliť spolu mladí z celého sveta za jednotu, pokoj a súdržnosť celej cirkvi," dodal Lipiak. Hlavné časti programu SDM sa odohrajú na pláži Copacabana. "Program so Svätým Otcom vyvrcholí na približne 20 km vzdialenej oblasti Guaratibe, na ktorú pútnici, ako inak, poputujú pešo. Tak si srdcia pripravia na vigíliu a záverečnú svätú omšu s požehnaním a vyslaním do celého sveta," povedal Lipiak.

Súčasťou slovenskej výpravy, ktorú vedie predseda Rady pre mládež a univerzity KBS žilinský biskup Tomáš Gális, je aj 28 kňazov, štyri zasvätené osoby a štyria seminaristi.