Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Slováci si zvykli nahlasovať nelegálne skládky odpadu cez mobil

Ilustračné foto Foto: TASR/Peter Hudec

Za prvé tri mesiace, odkedy táto možnosť funguje, prišlo na Ministerstvo životného prostredia SR 556 takýchto podaní.

Bratislava 15. júna (TASR) - Mobilná aplikácia TrashOut, ktorá umožňuje prostredníctvom inteligentného mobilného telefónu nahlásiť nelegálnu skládku odpadu, má medzi Slovákmi pozitívnu odozvu. Za prvé tri mesiace, odkedy táto možnosť funguje, prišlo na Ministerstvo životného prostredia SR 556 takýchto podaní. Ministerstvo na základe nich koná tak, ako pri iných formách podania na protikorupčnú linku Envirošpión.

Podľa aktuálnych štatistík na portáli www.trashout.me prišlo jednoznačne najviac podaní z Bratislavského kraja – až 198. Naopak najmenej podozrení na nelegálne skládky oznámili obyvatelia banskobystrického regiónu – 35. Zo všetkých nahlásení to boli takmer v jednej štvrtine prípadov oznámenia na skládky odpadu z domácností, veľmi často boli nahlásené skládky stavebného odpadu či plastových predmetov. K dnešku bolo doteraz posledným nahlásením cez aplikáciu TrashOut oznámenie o skládke domového a kovového odpadu v Lučenci.

"Aj keď doteraz možnosť využívali najmä jednotlivci, čoraz viac sa nám ozývajú predstavitelia miest a obcí, ktorí majú záujem o spoluprácu," uviedol pre TASR autor projektu Jozef Vodička. Ešte lepšiu využiteľnosť umožnia podľa jeho slov nové funkcie aplikácie TrashOut pre IPhone. "Po novom bude možné označiť skládku za vyčistenú. Používateľ môže tiež potvrdiť, že skládka odstránená ešte nebola. Takto môžu používatelia sledovať, ako sa zodpovední postavili k riešeniu problému a či skládku odstránili."

Okrem tejto novinky sa nová verzia aplikácie 2.0 rozšírila aj o ďalšie funkcie. TrashOut odteraz umožňuje zdieľať nahlásené skládky pomocou Facebooku alebo emailu, prezerať náhľady fotografií, zobraziť najbližšie skládky a rozšírili sa tiež možnosti nastavení. Podľa Vodičku pracuje tím TrashOut na ďalších vylepšeniach aplikácie. "Naďalej sa pokračuje vo vývoji, kde sa aktuálne novinky onedlho premietnu aj v aplikácii pre Android. Čoskoro sa k produktovému portfóliu pripojí aj platforma Windows Phone 7," dodal Vodička.

Mobilnú aplikáciu TrashOut ako súčasť Envirošpióna Ministerstva životného prostredia SR zaviedol predchádzajúci minister József Nagy (Most-Híd) pri otvorení akcie "Vyčistime si Slovensko" 6. marca tohto roku. Súčasný minister Peter Žiga (Smer-SD) sa po svojom nástupe do funkcie vyjadril, že využitie aplikácie v boji s nelegálnymi skládkami podporuje, dokonca zachovanie tohto systému spomínal medzi svojimi prioritami.