Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Slováci budú merať úroveň svetelného znečistenia

Na ilustračnej snímke nočná obloha vo Zvolene Foto: TASR/Dušan Hein

Prvá časť kampane sa začína 20. januára a potrvá do 29. januára 2014.

Bratislava 19. januára (TASR) - Slovensko sa od pondelka 20. januára už po štvrtý raz zapojí do medzinárodného projektu Globe at Night zameraného na svetelné znečistenie. Žiaci, študenti i dospelí budú jednoduchým experimentom merať úroveň svetelného znečistenia v slovenských mestách i mimo nich.

"Globe at Night je celosvetový projekt a svojimi pozorovaniami do neho prispieva každoročne niekoľko desiatok tisíc ľudí zo 115 krajín sveta, medzi nimi aj zo Slovenska," vysvetlil odborný garant a koordinátor projektu na Slovensku Jaroslav Merc.

Všetko, čo je potrebné urobiť, je po západe Slnka, keď je už dostatočná tma, nájsť na oblohe vytypované súhvezdia a porovnať skutočnú oblohu s mapkami. Ako Merc poznamenal, pre potreby pozorovateľov boli vytvorené aj informačné brožúrky - sprievodcovia pozorovaním.

Prvá časť kampane sa začína 20. januára a potrvá do 29. januára 2014. V rámci tohtoročného projektu Globe at Night bude pozorovanie prebiehať počas celého roka. "Pre každý mesiac je vybraný desaťdňový termín, s ohľadom najmä na fázu Mesiaca," uviedol Merc. Koordinátor dodal, že okrem súhvezdí Orion a Lev z minulých rokov, tento rok pribudnú súhvezdia Herkules, Labuť, Pegas a Perzeus, ktoré budú dobre pozorovateľné v niektorých z neskorších mesiacov roka.

"Odoslané pozorovania sú cennými vedeckými dátami, no pomáhajú aj pri zvyšovaní povedomia o vplyve svetelného znečistenia," skonštatoval Merc s tým, že svetelné znečistenie poškodzuje rastliny, negatívne ovplyvňuje život zvierat i zdravie ľudí a v konečnom dôsledku predstavuje aj plytvanie energiou a financiami.