Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Stratili ste doklad? Nezabudnite to nahlásiť z dôvodu zneužitia údajov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pri podaní žiadosti o vydanie občianskeho preukazu z dôvodu straty alebo odcudzenia občianskeho preukazu vydaného s platnosťou na desať rokov je poplatok 16,5 eura, uviedla hovorkyňa Denisa Bárdyová.

Bratislava 31. júla (TASR) - Slováci tento rok stratili desaťtisíce dokladov. Do 25. júla polícia zaznamenala 30.020 stratených občianskych preukazov a 22.037 cestovných pasov. Pre TASR to priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Pripomenula, že stratu dokladov je dôležité nahlásiť najmä z dôvodu možnosti zneužitia osobných údajov poškodenej osoby.

"V prípade, že občan stratí alebo mu odcudzia cestovný pas, je povinný ohlásiť bezodkladne stratu alebo odcudzenie cestovného dokladu orgánu, ktorý ho vydal, alebo ktorémukoľvek útvaru Policajného zboru," uviedla Bárdyová.

Ak cestovný pas stratí alebo mu ho ukradnú v zahraničí, je povinný to ohlásiť na zastupiteľskom úrade a po návrate na Slovensko tiež príslušnému oddeleniu dokladov, ktoré doklad vydalo. "Ak stratí občan Slovenska v cudzine pas, mal by navštíviť najbližšiu policajnú stanicu bez ohľadu na to, kde pas stratil," doplnila.

Zároveň je povinný ohlásiť aj stratu či krádež občianskeho preukazu príslušnému útvaru, zastupiteľskému úradu alebo ktorémukoľvek útvaru Policajného zboru, alebo prostredníctvom portálu ministerstva. "Z dôvodu overenia vašej totožnosti je potrebné nahlásiť stratu alebo odcudzenie občianskeho preukazu osobne alebo elektronicky," podotkla. Elektronicky je podľa nej možné nahlásiť len doklad s elektronickým čipom, kde bol pred stratou alebo odcudzením zadefinovaný diskrétny údaj.

"Pri podaní žiadosti o vydanie občianskeho preukazu z dôvodu straty alebo odcudzenia občianskeho preukazu vydaného s platnosťou na desať rokov je poplatok 16,5 eura," ozrejmila Bárdyová. Tiež pri prvej strate, odcudzení alebo poškodení cestovného pasu sa vyberá dvojnásobok príslušnej sadzby. Sadzba sa zároveň pri opakovanej strate zvyšuje.

"V týchto dňoch zaznamenávame na viacerých oddeleniach dokladov enormný záujem obyvateľstva o vydanie osobných dokladov, najmä z dôvodu letných dovoleniek, avšak vybavovanie dokladov prebieha plynulo a bez väčších obmedzení," povedala Bárdyová. Odporučila na vybavenie termínu na konkrétny čas využiť rezervačný systém rezortu vnútra.

Minulý rok polícia podľa hovorkyne zaznamenala 52.662 stratených občianskych preukazov a 44.436 cestovných pasov.