Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Slováci v Bruseli podporili protivládne protesty na Slovensku

Na archívnej snímke ľudia počas protestného zhromaždenia. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Demonštrácia v Bruseli je podľa organizátorov súčasťou širších protestných štvrtkových akcií koordinovaných medzi krajanskými združeniami v zahraničí.

Brusel 1. februára (TASR) - Niekoľko desiatok Slovákov žijúcich a pôsobiacich v Belgicku sa vo štvrtok popoludní stretlo v Bruseli pri hlavnom sídle inštitúcií EÚ, aby na diaľku vyjadrili solidaritu s občanmi Slovenska nespokojnými s krokmi novej slovenskej vlády v oblasti justície a právneho štátu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Demonštrácia v Bruseli je podľa organizátorov súčasťou širších protestných štvrtkových akcií koordinovaných medzi krajanskými združeniami v zahraničí. Protest s názvom Za spravodlivé Slovensko sa zrodil z iniciatívy Slovákov žijúcich v Bruseli a bol organizačne zastrešený platformou Od Tatier k Schumanu.

Organizátori vyzvali Slovákov z Belgicka, aby prišli vyjadriť svoj názor na snahy zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry a znížiť tresty za korupciu a tiež vyjadriť svoj postoj k personálnym nomináciám vlády.



Na podujatí, ktoré prebiehalo paralelne so summitom EÚ, na ktorom bol prítomný aj slovenský premiér Robert Fico, sa zúčastnili študenti, zamestnanci inštitúcií EÚ i krajania pracujúci v súkromnom sektore. S prejavmi vystúpili aj europoslanci z troch rôznych politických frakcií – Martin Hojsík (PS/RE), Eugen Jurzcyca (SaS/ECR), Ivan Štefanec (KDH/EPP) – aj poslanec Národnej rady SR Peter Stachura (KDH), ktorý vykonáva stáž v europarlamente.

Bruselské zhromaždenie, na ktorom účastníci plagátmi, pískaním a štrnganím kľúčov vyjadrili nesúhlas so spôsobom vládnutia Roberta Fica, bolo prvým z protestných podujatí v zahraničí, ktoré sa podľa informácií TASR majú vo večerných hodinách konať aj v Prahe, Brne, Paríži, Krakove, Luxemburgu a v írskom meste Newbridge.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)