Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slováci z Bruselu sa zapojili do série protestov pod názvom Za spravodlivé Slovensko, ktoré v stredu prebehnú vo viacerých slovenských a európskych mestách.

Brusel 21. februára (TASR) - Vyše 70 Slovákov žijúcich v Bruseli si v stredu popoludní v blízkosti sídla inštitúcií EÚ pripomenulo šieste výročie vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pri tejto príležitosti protestovali aj proti krokom slovenskej vlády, ktorá podľa nich podkopáva demokraciu a slobodu médií. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Slováci z Bruselu sa zapojili do série protestov pod názvom Za spravodlivé Slovensko, ktoré v stredu prebehnú vo viacerých slovenských a európskych mestách. Organizátormi protestu boli v rámci platformy Od Tatier k Schumanu viacerí študenti a občania SR pracujúci v euroinštitúciách.



Na podujatí s prejavom vystúpil generálny tajomník Európskej federácie novinárov (EFJ) Ricardo Gutiérrez, ktorý upozornil, že EFJ spolu s Medzinárodnou federáciou novinárov (IFJ) sa domnievajú, že dvojnásobná vražda z februára 2018 zostala nepotrestaná. Pozorne tiež sledujú kroky slovenskej vlády, ktorá sa podľa neho dopúšťa zastrašovania novinárov a šíri nenávistné prejavy voči predstaviteľom médií.

Ako hostia na proteste vystúpili diplomatka Magda Vašáryová, autor knihy Postsedliaci Juraj Buzalka, bývalý hlavný architekt Európskej komisie Peter Beňuška, spisovateľka žijúca v Bruseli Katarína Ďurica, riaditeľka pre inštitucionálne vzťahy v globálnom investičnom fonde Temasek Otilia Dhand či europoslanec Vladimír Bilčík.

Medzi účastníkmi protestu, ktorí si vypočuli text zaslaný z Bratislavy Investigatívnym centrom Jána Kuciaka, bol aj podpredseda europarlamentu Martin Hojsík, poslanec NR SR Tomáš Valášek, mnohí zamestnanci euroinštitúcií, študenti a Slováci pôsobiaci v súkromnom sektore.

Vašáryová pre TASR vyjadrila ľútosť, že sa nemôže zúčastniť na veľkom proteste v Bratislave, ocenila však, že do hlavného mesta EÚ prišli domáce protesty podporiť aj vysokí predstavitelia inštitúcií Únie. Pripomenula aj výročie vraždy novinára.

"Nie som šťastná, že sme sa stretli pri takejto príležitosti, ale som šťastná, že toľkí z nás sa tu zišli a že toľkí si uvedomujeme, že toto už nikdy nesmieme dopustiť," odkázala bývalá diplomatka slovenskej vláde.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)