Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slováci vo Washingtone si udržiavajú slovenský jazyk aj tradície

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenčinu vyučujú v hlavnom meste USA a okolí dva krajanské spolky – American Sokol Washington a Slavic American Sokol.

Washington 18. februára (TASR) - Mama vyrástla v Poprade. Sú tam aj hory – Tatry a z Popradu sa tam ide električkou. V lete tam môžete ísť aj do akvaparku. Toto sú informácie z prezentácie malej americkej Slovenky žijúcej pri Washingtone. Rodný kraj svojej matky predstavila v škole krajanskej organizácie, kam sa chodí učiť slovenčinu. Jej kamarátka porozprávala o Bratislave. Deti dostali nedávno za úlohu pripraviť prezentáciu o meste, z ktorého pochádza ich rodič a teraz pripravujú prezentáciu o svojej obľúbenej slovenskej rozprávke.

"Väčšine rodičov slovenského pôvodu záleží na tom, aby sa ich deti naučili po slovensky. Poznám ale aj niekoľko rodín, kde deti po slovensky nerozprávajú. Zaujímavé je, že je tu aj pár rodín, v ktorých rodičovi neslovenského pôvodu záleží na slovenčine viac než tomu slovenskému rodičovi. Asi je to tým, že ten neslovenský partner zažil, aké to je byť na Slovensku a nerozumieť," povedal pre TASR predseda krajanského spolku American Sokol Washington Miloš Tóth.

Slovenčinu vyučujú v hlavnom meste a okolí dva krajanské spolky – American Sokol Washington a Slavic American Sokol. Prvý otvoril v tomto školskom roku dve triedy - jednu pre deti v predškolskom veku a jednu pre školákov. V každej triede je približne desať detí. Na slovenčinu do druhého spolku chodí v súčasnosti len niekoľko menších detí do spojenej česko-slovenskej škôlky.

Počet detí v slovenských triedach sa vo Washingtone často mení, keďže mnohí Slováci sem chodia len na krátkodobé pracovné pobyty. U tých, ktorí tam žijú natrvalo, sú dôvody výučby slovenčiny zväčša rovnaké. Chcú, aby ich deti vedeli, odkiaľ pochádzajú a aby sa mohli dorozumieť so starými rodičmi.

"Jedným z dôvodov, prečo bolo pre mňa veľmi dôležité dať deťom základy slovenčiny, boli moji rodičia. Chcela som, aby si s nimi deti dokázali vybudovať vzťah," povedala pre TASR Katarína.

"Ja aj preto, že chcem, aby keď budú moje deti rodičmi, mohli odovzdať štafetu. Teda ak aj ich deti budú mať záujem o Slovensko," opísal svoje dôvody Marcel. Jeho syn Vladko dodal, že sa chce vedieť dohovoriť, keď príde na Slovensko a chce mať slovenských kamarátov. Do slovenskej školy chodí spolu so starším bratom.

"Moje deti to majú trochu komplikovanejšie. Narodili sa v USA a ja doma rozprávam po slovensky a manželka po česky, keďže je rodená Češka. Deti chodili do Sokola na hodiny slovenčiny aj češtiny. Myslím si, že rozprávajú celkom dobre oboma jazykmi," povedal Miloš Tóth.

Riaditeľka American Sokol Washington pre vzdelávanie Michaela Kiss pre TASR vysvetlila, že bez snahy samotných rodičov sa deti v škole raz za týždeň slovenčinu naučia len ťažko.

"Niektorí rodičia sa výučbe jazyka naozaj venujú a deti slovensky rozumejú výborne a hovoria zrozumiteľne. Avšak chodia k nám aj deti, s ktorými rodič doma slovensky hovorí málo alebo vôbec. Tieto deti potom rozumejú a hovoria zle," uviedla Kiss. Obe školy ponúkajú okrem hodín slovenčiny aj kurzy tancovania a spievania a organizujú pre krajanov rôzne spoločenské, kultúrne a športové podujatia. Najbližšie sa americkí Slováci vo Washingtone stretnú na fašiangovej zábave.

spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová