Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slováci v Zakarpatsku majú strach z vypuknutia vojny na Ukrajine

Ilustračné foto: TASR/Milan Kapusta

Veľa Slovákov žijúcich v Zakarpatsku dostalo pre schválenú mobilizáciu povolávací rozkaz. Niektorí v konflikte na východe Ukrajiny zahynuli.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Slováci žijúci v Zakarpatskej oblasti sa obávajú vypuknutia ozbrojeného konfliktu na celom území Ukrajiny.

"Máme strach, aby sem neprišli Rusi, lebo my nechceme vojnu," povedala na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom predstaviteľka spoločnosti Slovákov Ľudovíta Štúra v Zakarpatsku Valeria Balanko.

Zároveň potvrdila, že veľa Slovákov žijúcich v Zakarpatsku dostalo pre schválenú mobilizáciu povolávací rozkaz. Niektorí v konflikte na východe Ukrajiny zahynuli. Aj z tohto dôvodu nebude mať tento rok festival slovenského folklóru Slovenská ruža slávnostný priebeh. "Naši chlapci zomierajú," vysvetlila.

Podľa nej sa nájdu aj takí, ktorí idú na východný front dobrovoľne. U väčšiny ale prevládajú obavy z mobilizácie. "Keď dostanú povolanie, tak to nemôžu odmietnuť a idú tam, nie síce všetci, ale väčšina, lebo musia," konštatovala Balanko.

Rovnaké skúsenosti opísal predseda Užhorodského spolku Slovákov Ivan Latko. "Časť našich mladých má strach, aby sa nedostali pod mobilizáciu a nešli bojovať a umierať na východ. Majú 20-30 rokov a svoje rodiny. Vidíme však, že ukrajinská vláda sa snaží urobiť všetko pre zastavenie vojny," poznamenal.

Ako doplnila Balanko, obyvatelia tejto časti Ukrajiny žijú v nádeji na zlepšenie situácie a na začatie rozvíjania demokracie.

Lajčák sa s krajanmi zo Zakarpatskej oblasti stretol pred niekoľkými dňami v Užhorode počas svojej pracovnej cesty na Ukrajine. Na novinársku otázku, či vedel o obetiach z ich radov, reagoval, že ministerstvo nemá odkiaľ a ani dôvod disponovať takouto informáciou, keďže ide o Slovákov, ktorí sú občanmi inej krajiny. "Rovnako ako nevieme o tom, keď sa naši občania rozhodli na vlastné riziko zapojiť do týchto bojov. Dodnes nevieme, či tam nejakí sú, prípadne koľko ich je," dodal minister.

Momentálne vo východnej časti platí veľmi krehké prímerie. Hoci sa z "veľkej časti" dodržiava, ukrajinská armáda a stúpenci nezávislosti v Doneckej a Luhanskej oblasti sa navzájom obviňujú z jeho počiatočného porušovania. Okrem prímeria sa predstavitelia Ukrajiny, samozvaných republík na východe Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) 5. septembra v bieloruskom Minsku dohodli aj na medzinárodnom monitorovaní dodržiavania prímeria, uskutočňovaní výmeny zajatcov spôsobom "všetci za všetkých" a zabezpečení humanitárnej pomoci v bojových zónach.