Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Slováka Jozefa Roháča zbavili viny z pokusu o vraždu

Slovák Jozef Roháč (chrbtom) počas pojednávania v súdnej sieni v Budapešti 2. apríla 2013. Foto: TASR/MTI

Napriek dnešnému oslobodzovaciemu verdiktu súdu zostáva občan SR stále vo väzbe.

Bratislava/Budapešť 2. apríla (TASR) - Tribunál hlavného mesta v Budapešti dnes právoplatne oslobodil Slováka Jozefa Roháča spod obžaloby z napomáhania pri pokuse o vraždu. Súd pre nedostatok dôkazov tak potvrdil rozsudok zo 14. júla 2012, ktorý sa týkal zbavenia viny z trestného činu zneužitia výbušniny, informovala tlačová agentúra MTI.

Prokuratúra obvinila Slováka z neúspešného pokusu o vraždu Zoltána Seresa, ku ktorému došlo pred takmer 16 rokmi.

Tamás Fülöp, advokát Jozefa Roháča, v tejto súvislosti pre maďarský denník Magyar Hírlap uviedol, že jeho klient bude žiadať odškodnenie za 21 mesiacov strávených v tejto kauze vo vyšetrovacej väzbe.

Napriek dnešnému oslobodzovaciemu verdiktu súdu zostáva občan SR stále vo väzbe, pretože 19. marca Hlavná budapeštianska prokuratúra vzniesla voči nemu a jeho spoločníkovi obvinenie z úkladnej vraždy a iných trestných činov.

V zmysle tejto obžaloby Jozef Roháč pred 11. februárom 1998 bol neznámou osobou požiadaný, aby zavraždil maďarského podnikateľa Jánosa Fenyöa. Obvinený súhlasil so spáchaním vraždy a v príprave tohto trestného činu mu pomáhali Ladislav T. a Jozef H.

Obvineného zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 je vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku.