Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SVADOBNÉ PODVODNÍČKY:Slovenky uzatvárali fingované manželstvá so Srbmi

Ilustračné foto Foto: TASR

Polícia zatiaľ odhalila päť účelových sobášov, no vyšetrovanie smeruje k odhaleniu ďalších, minimálne desiatich prípadov.

Liptovský Mikuláš/Zvolen 26. septembra (TASR) - Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii odhalili v uplynulých dňoch ďalšie účelové sobáše. Ženy, ktoré za vopred sľúbenú odmenu uzatvárali manželstvo so Srbmi, pochádzali najmä z Liptovského Mikuláša a Zvolena.

Ako TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, z prevádzačstva obvinili minulý týždeň päť osôb vo veku od 41 do 54 rokov. Obvinení zabezpečovali nevesty pre srbských ženíchov. Tie mali na území Slovenska vybaviť všetky potrebné doklady a povolenia na sobáš v zahraničí. "Potom mali vycestovať za svojimi ženíchmi do Srbska a tam, za vopred sľúbenú finančnú odmenu 3500 eur, sobáš uzavrieť. Krátko po svadbe mali manželia cestovať do Nemecka a žiadať úrady o povolenie na pobyt," uviedla.

I keď polícia zatiaľ odhalila päť účelových sobášov, vyšetrovanie podľa Baloghovej smeruje k odhaleniu ďalších, minimálne desiatich prípadov. "Po dokázaní viny hrozí všetkým trest odňatia slobody na dva až osem rokov," doplnila.

Vyšetrovatelia Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície od začiatku tohto roku obvinili už 23 osôb, ktoré sa podieľali na páchaní trestného činu prevádzačstva formou účelových sobášov. Tie uzatvárali Slováci s cudzincami pochádzajúcimi najmä zo Srbska, Čiernej Hory, Indie, Macedónska a Nigérie.