Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Slovenská a česká vláda budú dnes spoločne rokovať na Bôriku

Ilustračná snímka Foto: TASR - Štefan Puškáš

Stretnutie na bratislavskom Bôriku bude v poradí štvrtou spoločnou schôdzkou oboch kabinetov.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Slovensko-česká spolupráca v rôznych oblastiach bude témou dnešného spoločného rokovania vlád Slovenskej republiky a Českej republiky. Stretnutie na bratislavskom Bôriku bude v poradí štvrtou spoločnou schôdzkou oboch kabinetov.

Ministri oboch krajín majú preberať aj aktuálne európske otázky v nadväznosti na výsledky Bratislavského summitu EÚ, otázky spolupráce spoločenstva stredoeurópskych štátov V4 a tiež cezhraničné infraštruktúrne projekty. S českými rezortnými partnermi prerokujú členovia slovenskej vlády konkrétne možnosti spolupráce vo vybraných sektoroch, ozrejmil Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"V poradí už štvrté spoločné zasadnutie vládnych kabinetov dokladá, že vzťahy medzi našimi krajinami sú nadštandardné," uviedol český premiér Bohuslav Sobotka. Dôležitou agendou bude podľa jeho slov napríklad spolupráca v oblasti dopravnej a železničnej infraštruktúry, hovoriť sa bude aj o spoločných iniciatívach v oblasti obrany a bezpečnosti, ako aj energetiky alebo kultúry.

Premiéri oboch krajín absolvujú pracovné rokovanie, paralelne s ním sa zrealizujú rezortné pracovné rokovania jednotlivých ministrov. Následne sa uskutoční spoločný pracovný obed oboch kabinetov. V závere stretnutia podpíšu premiéri SR a ČR, Robert Fico a Bohuslav Sobotka spoločné vyhlásenie oboch vlád. Rezortní ministri hospodárstva SR Peter Žiga a priemyslu a obchodu ČR Ján Mládek podpíšu Memorandum o spolupráci v oblasti prepravy zemného plynu.

Pre vládu v súčasnom zložení pôjde o prvé spoločné rokovanie s vládou ČR. V minulosti sa vlády oboch krajín stretli 12. mája 2015 vo Valticiach (ČR), 24. apríla 2014 v Skalici (SR) a historicky prvé spoločné zasadnutie sa uskutočnilo 29. októbra 2012 v Uherskom Hradišti (ČR) a Trenčíne (SR).

Výberová chronológia predchádzajúcich spoločných rokovaní vlády SR a vlády ČR

29. októbra 2012 - V českom Uherskom Hradišti a následne v Trenčíne sa zišli premiéri a ministri vlád SR a ČR. Okrem spoločného stretnutia členov vlád absolvovali separátne rokovania vedúci jednotlivých rezortov.

24. apríla 2014 – Spoločné rokovanie slovenskej a českej vlády v Skalici podľa premiéra Roberta Fica dopadlo ako inventúra vzájomných vzťahov vynikajúco. Ministri podľa neho prešli základnú agendu a naznačili priority. Premiéri R. Fico a český partner Bohuslav Sobotka spolu hovorili o reverznom toku plynu zo Slovenska na Ukrajinu, ako aj o postoji ČR k zavedeniu možných ekonomických sankcií voči Rusku a v spoločnom vyhlásení vyjadrili plnú podporu procesu rozširovania Európskej únie o krajiny, ktoré majú záujem a spĺňajú kritériá na členstvo.

12. mája 2015 - Energetika, dopravné prepojenie, eurofondy, spoločná obrana. To všetko boli témy, o ktorých na spoločnom rokovaní diskutovali v českých Valticiach ministri českej a slovenskej vlády. Za prioritu označil český premiér Bohuslav Sobotka dostavbu rýchlostných ciest R49 a R6, ktoré sú potrebné pre spojenie slovenskej diaľnice D1. Jeho slovenský partner Robert Fico ocenil ústretovosť a pomoc českej vlády pri preprave slovenských občanov zo zemetrasenia zasiahnutého Nepálu do Bratislavy. Rovnako vyzdvihol zabezpečovanie pomoci ČR Slovákom v tretích krajinách počas krízových udalostí, ako aj ústretovosť ČR pri vydávaní víz v krajinách, kde nemá Slovensko vlastný zastupiteľský úrad. Slovensko aj Česko sú proti akémukoľvek zavedeniu povinných kvót na prerozdeľovanie migrantov do členských krajín Európskej únie, zhodli sa na tom premiéri. Hovorili aj o vodnom prepojení Labe-Odra-Dunaj. Vlády SR a ČR podporili myšlienku spoločných osláv 100. výročia vzniku Československa, ktoré si oba štáty pripomenú v roku 2018.