Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Slovenská advokátska komora víta zákon o obetiach trestných činov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zákonom sa rozvíja pre advokátov oblasť práva, v rámci ktorej môžu s odbornou starostlivosťou a podporou štátu ochraňovať práva ľudí traumatizovaných protispoločenskými aktivitami.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) privítala schválenie zákona posilňujúceho práva obetí trestných činov. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho schválili vo štvrtok (12.10.).

"Sme radi, že sa Národná rada zhodla na skutočnosti, že aj obete trestných činov si zaslúžia ochranu kvalifikovanými advokátmi. Všetci sa vyhneme situácii, že páchatelia trestných činov by mali kvalitnejšie právne zastúpenie ako obete týchto trestných činov," reagovala v stanovisku SAK.

Komora vysvetlila, že advokáti sú právni profesionáli, ktorí už teraz zastupujú poškodených v trestnom konaní. "Týmto zákonom sa rozvíja pre advokátov oblasť práva, v rámci ktorej môžu s odbornou starostlivosťou a podporou štátu ochraňovať práva ľudí traumatizovaných protispoločenskými aktivitami," doplnila SAK.

Obete trestných činov bude chrániť nový zákon, ktorý prináša ucelenú ochranu práv týchto obetí. Cieľom je zvyšovať prístup k spravodlivosti pre tých, ktorí ho potrebujú. Slabší by mali byť lepšie chránení. Ministerstvo spravodlivosti zavádza do právneho poriadku nové pojmy - obeť a obzvlášť zraniteľná obeť. Vznikne katalóg práv obete trestného činu a vymedzí sa rozsah služieb odbornej pomoci. Obetiam ich budú poskytovať špecializované subjekty financované štátom.