Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovenská akadémia vied by sa mala transformovať

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Zákon o verejných výskumných inštitúciách sa pripravoval od jesene 2014. Transformácia ústavov SAV mala pôvodne prebehnúť k 1. 1. 2016. Teraz sa počíta s dátumom 1. 7. 2018.

Bratislava 13. júna (TASR) - Ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV) by sa mali zmeniť na verejné inštitúcie, upraviť by sa malo aj ich financovanie. Umožniť to má zákon o verejnej výskumnej inštitúcii (VVI), ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

SAV v súčasnosti spravuje majetok štátu, no ten by mal prejsť na VVI. Vedci by tak mohli tento majetok predať alebo inak zhodnocovať. Ak bude chcieť SAV nakladať s prioritným majetok do hodnoty 25.000 eur, bude potrebný súhlas ministerstva financií. Ak pôjde o prioritný majetok v hodnote nad 25.000 eur, bude sa vyžadovať zároveň aj súhlas vlády. SAV napríklad nebude môcť darovať trvalo nepotrebný majetok neziskovej organizácii.

Verejná výskumná inštitúcia má byť osobitný typ právnickej osoby. Jej hlavnou úlohou bude najmä výskumná činnosť. Má ísť o právnickú osobu, ktorá bude na rozhraní medzi verejnoprávnou inštitúciou a neziskovou organizáciou. Na rozdiel od viacerých doterajších výskumných organizácií, ktoré sú rozpočtovými organizáciami alebo príspevkovými organizáciami, bude VVI disponovať vlastným majetkom.

Jej hlavným zdrojom majú byť finančné prostriedky poskytované zriaďovateľom zo štátneho rozpočtu. Takéto inštitúcie sa budú môcť pritom uchádzať aj o ďalšie prostriedky z verejných zdrojov, najmä rezortné dotácie či iné granty. VVI by mohla aj podnikať.

Podľa podpredsedníčky SAV Evy Majkovej je to začiatok novej kapitoly SAV. Akadémii by mal zákon priniesť viac možností a dynamickejší rozvoj. "Zákon o VVI v prvom rade prináša väčšiu slobodu a väčšiu zodpovednosť, ekonomickú flexibilitu. Organizácie doteraz boli rozpočtové a príspevkové so všetkými zväzujúcimi predpismi. Verím, že to sa otvorí," uviedla.

Zákon o verejných výskumných inštitúciách sa pripravoval od jesene 2014. Transformácia ústavov SAV mala pôvodne prebehnúť k 1. 1. 2016. Teraz sa počíta s dátumom 1. 7. 2018.