Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Presídlenci v Gruzinsku budú mať pitnú vodu, postarali sa o to Slováci

Projekt mal zlepšiť ich sociálno-ekonomické podmienky, integráciu do lokálnej spoločnosti.

Bratislava 23. júla (TASR) - Slovenská katolícka charita (SKCH) vlani pomáhala presídlencom gruzínskej národnosti, ktorí sa museli po gruzínsko-abcházskom ozbrojenom konflikte v rokoch 1991 až 1993 nútene presúvať z novovzniknutej nezávislej Abcházskej republiky do inej časti Gruzínska.

Projekt mal zlepšiť ich sociálno-ekonomické podmienky, integráciu do lokálnej spoločnosti. Zároveň sa vypracovala stratégia pre pridelenie pomoci pre presídlencov v regiónoch Gruzínska. V oblasti Zugdidi pôsobí zatiaľ len veľmi málo poskytovateľov pomoci.

"Jednou z priorít bolo zlepšenie doterajších podmienok bývania presídlencov a dobudovanie infraštruktúry. Napriek tomu, že vláda zabezpečila v tejto odľahlej časti západného Gruzínska presídlencom provizórne bývanie, komunita sa ocitla v domoch bez elektriny, kúrenia či prívodu pitnej vody," pripomenula projektová koordinátorka projektu Júlia Aguado zo SKCH.

Prostredníctvom projektu sa podarilo vybudovať vodovod na pitnú vodu pre centrum Thorsa. Vystavalo sa tiež 12 komínov na bytových domoch, takže rodiny počas zimných mesiacov netrpeli chladom. Úspešne sa zrealizovali aj aktivity zamerané na rozvoj poľnohospodárskych a marketingových zručností presídlencov. Experti projektu vypracovali, preložili do gruzínčiny stručnú príručku "dobrej poľnohospodárskej praxe". Ľudia sa naučili obrábať ornú pôdu, sadiť a zbierať vybrané plodiny. "Z jesennej úrody si dokázali zabezpečiť sebestačnosť a dokonca niektoré produkty aj predali," dodala Aguado.

Zaujímavou bola spolupráca medzi vybranými slovenskými a gruzínskymi farmárskymi rodinami. Obyvatelia obce Lokca na Orave prostredníctvom dvoch zbierok zabezpečili pre rodiny presídlencov v meste Khobi (v časti Thorsa) osivo, hnojivo a pohonné látky do traktora.

Projekty SKCH sa finančne realizovali z grantovej schémy programu oficiálnej rozvojovej pomoci SR - SlovakAid. Z tohto dôvodu vycestovala v júni tohto roka delegácia ministerstva zahraničných vecí do Gruzínska na monitoring, po ktorom vyslovila s realizáciou projektov spokojnosť.