Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Slovenská komora exekútorov oceňuje PVV v oblasti vymožiteľnosti práva

Na archívnej snímke prezident Slovenskej komory exekútorov (SKE) Miroslav Paller. Foto: TASR - Martin Baumann

Komora pozitívne vníma aj odhodlanie vlády zamerať sa v rámci rekodifikácie civilného práva na riešenie oblasti insolvenčného a exekučného práva a prijať opatrenia na obmedzenie prieťahov v konaní.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) oceňuje schválené programové vyhlásenie vlády (PVV) v oblasti vymožiteľnosti práva. TASR o tom informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

"Vláda sa zaviazala, že preskúma možnosti skvalitnenia úpravy konkurzov, reštrukturalizácií, likvidácií a exekúcií s cieľom poskytnúť primeranú ochranu poctivým veriteľom a zároveň zabezpečiť ochranu osobitne zraniteľných dlžníkov. To je v súlade s dlhodobým cieľom Slovenskej komory exekútorov, ktorým je legislatívna rovnováha medzi právami veriteľov a právami dlžníkov," zhodnotil prezident komory Miroslav Paller.



Komora pozitívne vníma aj odhodlanie vlády zamerať sa v rámci rekodifikácie civilného práva na riešenie oblasti insolvenčného a exekučného práva a prijať opatrenia na obmedzenie prieťahov v konaní. Je pripravená byť konštruktívnym partnerom pre ministerstvo spravodlivosti i vládu pri príprave legislatívy, ktorá sa odrazí vo vyššej vymožiteľnosti práva. Podľa Pallera je to mimoriadne dôležitá oblasť z hľadiska právneho štátu aj z pohľadu atraktívnosti Slovenska pre zahraničných investorov. "Ak právo nie je možné vymôcť, rozsudky súdov a iné rozhodnutia ostávajú len písmenami na papieri," zdôraznil.

Slovenská komora exekútorov ocenila aj skutočnosť, že exekútori sú spolu s ďalšími právnickými profesiami vo vládnom programe označení ako významný prvok realizácie práva na súdnu ochranu. "Pozitívne vnímame aj skutočnosť, že vláda sa týmto profesiám zaviazala vytvoriť predpoklady na riadny, efektívny a zodpovedný výkon ich činnosti za súčasného zabezpečenia ich primeraného odmeňovania," dodal prezident SKE.