Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovenská národná strana nerozšíri poslanecký klub o členov #Siete

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: TASR/Andrej Galica

SNS podporí vznik trojkoalície Smer-SD, SNS a Most-Híd, uviedol predseda strany Andrej Danko.

Bratislava 23. augusta (Teraz.sk/TASR) - Slovenská národná strana (SNS) neprijme poslancov Národnej rady (NR) SR za #Sieť. Oznámil to po dnešnom rokovaní straníckeho predsedníctva šéf SNS a predseda NR SR Andrej Danko, ktorý zároveň dostal mandát na rokovania a podpis zmluvy trojkoalície Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd. V koalícii tak bude chýbať #Sieť, ktorá sa má zlúčiť s niektorou z koaličných strán. Zmluva trojkoalície by mala byť podpísaná tento týždeň.

"SNS nebude rozširovať svoj poslanecký klub. Bude disponovať len poslancami, ktorých získala vo voľbách," vyhlásil po rokovaní Danko, podľa ktorého je vylúčené, aby SNS integrovala #Sieť. "Ja takéto umelé spôsoby v politike neviem prijať. SNS má svoje starosti, vízie a robí so svojimi ľuďmi," doplnil.

VIDEO: Danko tvrdí, že koalícia je stabilná


V súvislosti s koalíciou uviedol, že SNS je stabilný partner. "SNS má za cieľ napĺňať svoje programové vízie, a nevidí dnes žiadnu inú alternatívu s akoukoľvek inou politickou stranou. Koalícia je v súčasnej dobe stabilná," zdôraznil Danko. Poukázal, že koalíciu čaká na jeseň plodné obdobie. V parlamente sú návrhy, ktoré podľa neho riešia problémy ľudí.

Zmeny v koalícii si vyžiadal prestup pätice poslancov zo #Siete (Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Eduard Adamčík, Igor Janckulík) do poslaneckého klubu Mosta-Híd, čím sa preskupili politické sily. Most-Híd má po novom 15 poslancov, #Sieť len dvoch Alenu Bašistovú a Radoslava Procházku, bez ktorých by navyše koalícia mala v parlamente stále väčšinu.

VIDEO: Danko: SNS neprijme poslancov #Siete


Koalícia minulý týždeň oznámila, že #Sieť sa zlúči s niektorou z koaličných strán a zo štvorkoalície bude trojkoalícia bez #Siete. #Sieť takto príde o ministra dopravy, Roman Brecely sa funkcie vzdá, a aj o štátnych tajomníkov. Pre SNS nie je dnes otázka dňa, či bude mať viac štátnych tajomníkov. S prípadnou nomináciou Árpáda Érseka (Most-Híd) za ministra dopravy problém Danko nemá.

Zvýšenie koncesií je posledné riešenie, SNS ho nepodporí

Zvýšenie tzv. koncesionárskych poplatkov je posledné riešenie situácie v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). SNS ho však nepodporí. Vyhlásil to dnes predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, ktorý dlhodobo odmieta zvýšenie koncesií navrhované ministrom kultúry Marekom Maďaričom (Smer-SD).

"Sme pripravení zaoberať sa riešením otázky RTVS. Vylučujem, že by sme sa my akokoľvek podieľali na navyšovaní poplatkov. Po tom, čo predviedol pán minister, je to už pre mňa principiálna vec," povedal Danko. Podľa neho treba nájsť financie v televízii. "Ale úplne posledným riešením, ktorého sa ale my účastniť nebudeme, je zvýšenie koncesionárskych poplatkov," vyhlásil Danko.

Návrh bol na rokovaní vlády, ale diskusia o ňom je prerušená. Keďže SNS má iný názor na riešenie situácie, má prísť s vlastnými návrhmi. Danko nepovedal, kedy ich prinesie. Nenechá sa podľa vlastných slov tlačiť do nejakých termínov. Priznal, že keby mohol, tak by koncesie zrušil.

VIDEO: Danko je proti zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov


"Ja mám taký sen, že keby som raz bol veľký, tak ich zruším okamžite," poznamenal s tým, že finančné zaťažovanie občanov by malo byť posledným riešením. "Nie som zástancom zvyšovania poplatkov v RTVS," poznamenal Danko.

Maďaričov návrh počíta so zvýšením koncesií zo súčasných 4,64 eur na sedem eur, čo SNS odmieta. Pre koncesie hrozil minister Maďarič demisiou. Zatiaľ k tomu nedošlo. Čaká sa na riešenie z dielne SNS. Maďarič si podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) svoju úlohu vzhľadom na programové vyhlásenie vlády splnil.

ZÁZNAM: Slovenská národná strana nerozšíri poslanecký klub o členov #Siete

Pozrite si záznam tlačovej konferencie.