Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Csáky podľa SNS v Štrasburgu vykresľoval obraz ukrivdenej komunity

Prvý podpredseda strany Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslav Paška Foto: TASR/Branislav Račko

Slovenská národná strana (SNS) považuje za nešťastné a nemiestne provokovať verejnosť v predvolebnom období nastoľovaním ďalších národnostných požiadaviek, vyvolávať napätie, nepriateľstvo a nevraživosť.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) považuje za nešťastné a nemiestne provokovať verejnosť v predvolebnom období nastoľovaním ďalších národnostných požiadaviek, vyvolávať napätie, nepriateľstvo a nevraživosť. Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška tak reagoval na minulotýždňové vystúpenie europoslanca za Stranu maďarskej komunity (SMK) Pála Csákyho na intergroupe v Štrasburgu.

Intergroup je pracovná skupina, ktorá má 58 členov z 24 členských krajín, pričom zahŕňa všetky frakcie.

Csáky tam spolu s predsedom SMK Józsefom Berényim vysvetľovali problémy spojené so životom menšín na Slovensku. Berényi prezentoval názory SMK na menšinové otázky, vrátane programových dokumentov, medzi ktoré patrí koncepcia zachovania a rozvoja maďarskej komunity na Slovensku.

V nej strana navrhuje napríklad prijať Národnou radou SR zákon umožňujúci vznik personálnych menšinových samospráv v obciach, v ktorých pomer národnostnej komunity nedosahuje 50 percent. Tie by disponovali kompetenciami v oblasti menšinového vzdelávania, kultúry a používania jazyka menšín v úradnom styku.

"Slušný a konštruktívny politik by o takejto predstave prednostne rokoval s relevantnými partnermi vo svojej krajine, aby si overil, či je vôbec majoritná spoločnosť stotožnená s podporou jeho separátnych cieľov. Pál Csáky však tak, ako mnohokrát v minulosti, opäť zvolil inú cestu. Na podujatie, ktorého je hostiteľom, si do Štrasburgu pozval svojho straníckeho šéfa Józsefa Berényiho a iste aj svojho kolegu z EP József Nagya (Most–Híd), akoby chceli na medzinárodnom fóre vyfabrikovať obraz doposiaľ nepochopenej, neuznanej a možno aj ukrivdenej komunity," podčiarkol Paška.

Pripomenul, že SNS si váži všetkých občanov iných národností a ak má pocit, že sa krivdí občanom, tak nemá problém, podobne ako to urobila pri obhajobe referenda v Gabčíkove, zastať sa ich práv.

Csáky označil za nedôstojnú situáciu, keď ani 23 rokov po prijatí Ústavy SR nie je stále naplnený obsah článku 34, ktorý predpisuje prijatie zákona o menšinách. "Je to neprijateľné v spoločnosti, v ktorej každý piaty občan patrí k niektorej národnej menšine. SMK reaguje len na túto situáciu, preto sme pripravili dokument, ktorý sa snaží reagovať na túto úbohú situáciu na základe modelov, ktoré sa osvedčili v západoeurópskych spoločnostiach. Samospráva v oblasti školstva a kultúry patrí k takým modelom a všade, kde bola zavedená, znamenala upokojenie situácie a zvýšenie stability multietnickej spoločnosti," priblížil europoslanec pre TASR.